Ιδιωτικά συνεργεία στους δρόμους με υπογραφή Μπουτάρη - Ειδήσεις Pancreta

Από οχήματα ιδιωτικής εταιρίας αρχίζει η αποκομιδή σκουπιδιών στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρίας.

Η ανάθεση στην εταιρία «Χριστόφορος Καιρίδης Τεχνική Εμπορική Α.Ε.» προχώρησε χωρίς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής - μετά τις αλλεπάλληλες χθεσινές προσπάθειες από τα μέλη της και της κατάληψης του χώρου όπου συνεδρίαζαν από εργαζόμενους στην καθαριότητα- και με χρήση άρθρου του «Καλλικράτη» (άρθρο 58, παράγραφος 2), σύμφωνα με το οποίο «όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής».

Η ανάθεση προβλέπει την αποκομιδή 1.200 τόνων σκουπιδιών μέσα σε τρεις ημέρες και θα κοστίσει 162.000 ευρώ (135 ευρώ ανά τόνο).

Αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν θεατές της κίνησης Μπουτάρη και σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την εμφάνιση ιδιωτών στους δρόμους.

«Οι μεγάλοι δρόμοι έχουν καθαρίσει (Τσιμισκή, Εγνατία, Ολγας, Λαμπράκη), είναι κοροϊδία αυτό που γίνεται, η σύμβαση είναι λεφτά των δημοτών πεταμένα κυριολεκτικά στα σκουπίδια», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Φώτης Μαραντζίδης.

«Η αποκομιδή από ιδιώτη κοστίζει στον δημότη 137 ευρώ τον τόνο, ενώ με τους εργαζόμενους είναι γύρω στα 60 ευρώ», δήλωσε (Πρακτορείο 104,9Fm) η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου.

Σύμφωνα με την κ. Εξαδαχτύλου, και σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους δώδεκα απορριμματοφόρα του δήμου με προσωπικό ασφαλείας. «Βγάζουμε ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας και το πρόσωπο της πόλης άλλαξε με τη δική μας δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της έως την Πέμπτη αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως σημειώνει, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα» και καλεί τα μέλη της να ενισχύσουν τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο το πρωί της ίδια ημέρας μπροστά από τα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας.

Γ. Σταθάκης: Μόνη λύση η μονιμότητα

«Η πρόταση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους είναι η καλύτερη δυνατή που τηρεί τη νομιμότητα καθώς οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ» δήλωσε σήμερα (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η μόνη λύση είναι η μονιμότητα. Οι συμβασιούχοι παίρνουν τα μάξιμουμ δυνατόν κριτήρια μοριοδότησης» σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός θα παραμείνουν στις δουλειές τους. Όπου υπάρχουν συμβασιούχοι, εξήγησε, η μοναδική λύση είναι να προκηρυχθούν διαγωνισμοί.

πηγή


Πηγή: pancreta