Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ - Ειδήσεις Pancreta

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί έως και την Πέμπτη. Στη Βουλή, η Ολομέλεια ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων περιλαμβάνοντας τις νομοθετικές βελτιώσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

«Οι βελτιωμένες προτάσεις που μας παρουσιάστηκαν δε λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά τη δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εκτιμώντας πως «θα υπάρξουν απολύσεις».

«Θα δώσουμε τη μάχη για να περάσουμε την πρότασή μας. Θα επανεξετάσουμε τις θέσεις μας την ερχόμενη Πέμπτη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζοντας παράλληλα πως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας. 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ... δείχνουν Νέα Δημοκρατία 

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν ''κατά'' της απεργίας σήμερα ψήφισαν ''λευκό'', προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις ''ΝΔ'' και ''εργολάβοι'' ταυτίζονται» καταλήγει το κόμμα της Κουμουνδούρου.  

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει την επιπλέον μοριοδότηση (μπόνους) και την απάλειψη των ορίων ηλικίας για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάποιοι από τη ΝΔ παίζουν βρώμικο παιχνίδι με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.«Στην πράξη, οι εν λόγω κύκλοι της Ν.Δ. σε αγαστή σύμπνοια με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προαναγγέλλουν την είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

Αντίδραση του Π. Σκουρλέτη

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση με κάθε πρόσφορο μέσο θα προστατέψει την δημόσια υγεία.

Ο κ. Σκουρλέτης συντάχθηκε με την άποψη του κόμματός του και τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή.

Όπως είπε ο υπουργός στη Alpha σε πάρα πολλούς δήμους γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών ενώ στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ- ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

Απάντηση Κικίλια 

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας απάντησε στην κυβέρνηση:

«Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της», έγραψε ο Β. Κικίλιας.

Συνάντηση Τσίπρα - ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το πρωί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας δήλωνε: «Έγινε μια πολύ καλή συνάντηση».

Πάνος Σκουρλέτης - Όλγα Γεροβασίλη EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
 

Βουλή

Την ώρα που στην πλ. Καραϊσκάκη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσιζε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, στη Βουλή, η Ολομέλεια ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Οι νομοθετικές βελτιώσεις στην τροπολογία:

α) απαλείφεται πλήρως το όριο ηλικίας των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν θέσεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων κατά τους επικείμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ώστε να μην αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς κανένας «παρατασιούχος».

β) γίνεται επίκληση της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποσαφηνίζεται ότι οι δήμοι μέχρι να να προβούν στις προσλήψεις νέου προσωπικού, μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ, «οφείλουν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με ίδια μέσα». Πρόκειται για πρόβλεψη που έχει στόχο αφενός να παροτρύνει τους δήμους να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και να αποτρέψει εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

PDF iconΝομοθετικές βελτιώσεις

Βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση

Όπως είναι από χθες γνωστό, η βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει και λελογισμένη μοριοδότηση 17 μορίων ανά μήνα (έως για 24 μήνες) προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Στόχος είναι να μην πάει χαμένος ο χρόνος που απασχολήθηκαν και επιδίωξη να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να τους αποκλείουν από τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας.

Η «έξτρα» μοριοδότηση βρήκε «ταβάνι» στα συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να μην εγείρεται ζήτημα παραβίασης της ισότητας των υποψηφίων. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μπορούν να προσμετρήσουν μοριοδότηση για προϋπηρεσία σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες (και στον ιδιωτικό τομέα) σε βάθος 5 ετών. Πάντως, έχει υπολογιστεί ότι από κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μακροχρόνια ανεργία, πολυτεκνία) προσφέρεται μεγαλύτερο προβάδισμα στη μοριοδότηση.

πηγή


Πηγή: pancreta