Κλιμάκωση της έντασης μετά τη νέα βορειοκορεάτικη δοκιμή - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Η νέα πυραυλική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν τη νύχτα της Παρασκευής προκάλεσε την αντίδραση της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πύραυλος ανατινάχθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του χωρίς να βγει από τη βορειοκορεατική επικράτεια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι «η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο που (ο τύπος του) δεν έχει εξακριβωθεί από ένα πεδίο (δοκιμών) κοντά στη Μπουκτσάνγκ στο Πγεονγκανάμ-το νωρίς το πρωί».

Λίγες ώρες μετά τη δοκιμή ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!» 

Πριν την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε αυτόν τον μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ζήτησε την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και να αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας.

Δεν αποκλείεται επιβολή μονομερών κυρώσεων

Η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να αντιδράσειεπισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες.

Το παραπάνω δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters συμπληρώνοντας ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δρα αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας.

Η Ουάσινγκτον ενδέχεται επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο Τραμπ ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.

«Να αποπεμφθεί η Β. Κορέα από τον ΟΗΕ»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιουν Μπιάνγκ, ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο Yonhap.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (...), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.

Η Βόρεια Κορέα, μέλος του ΟΗΕ από το 1991, διεξάγει το τελευταίο διάστημα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και προσπαθεί να αποκτήσει οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ.

ΥΠ.ΕΞ. ΗΠΑ και Κίνας υπέρ «ειρηνικής διευθέτησης»

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική.

Οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΥΠΕΞ της Κίνας.

«Επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

πηγή


Πηγή: pancreta