Ένταση και επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης [ΦΩΤΟ] - Ειδήσεις Pancreta

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 1.000 αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:00. Σημειώθηκε μικρή ένταση, με ρίψη χημικών, όταν κάποιοι αγρότες προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, αλλά λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Την ένταση προκάλεσε τόσο η έντονη παρουσία της αστυνομίας που είχε φράξει με κλούβες την είσοδο του υπουργείου, όσο και η άρνηση του υπουργείου να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών. 

Ωστόσο, μία ώρα αργότερα, τα επεισόδια επαναλήφθηκαν με μεγαλύτερη ένταση. Οι συμπλοκές αγροτών και ΜΑΤ συνεχίστηκαν όταν αγρότες επιτέθηκαν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, προκαλώντας φθορές με τις μαγκούρες τους στις κλούβες της αστυνομίας, που απάντησε με χημικά και κροτίδες.

Στη συνέχεια ξέσπασε πετροπόλεμος και κυνηγητό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ΜΑΤ και αγρότες ήρθαν στα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αποστόλου για τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός

Λόγω του συλλαλητηρίου αγροτών της Κρήτης, παραμένουν κλειστοί όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βάθη. Παράλληλα, οι οδοί Αχαρνών και Λιοσίων έχουν κλείσει από το ύψος της Ηπείρου.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουνε κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται.

«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους» τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».

πηγή


Πηγή: pancreta