«Ναι» στο Brexit είπαν οι Βρετανοί βουλευτές - Απώλειες για Κόρμπιν - Ειδήσεις Pancreta

Τη συγκατάθεσή του για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας και επομένως το Brexit έδωσε το κοινοβούλιο της Βρετανίας. 

Υπέρ του Brexit ψήφισαν 498 βουλευτές ενώ 114 ψήφισαν κατά. 

Από εδώ και πέρα το ζήτημα θα τεθεί στις επιτροπές της Βουλής των Κοινοτήτων όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να προωθήσουν τροποποιήσεις, ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό Brexit». Υπέρ του νομοσχεδίου για το Brexit θα πρέπει να ψηφίσει και η Βουλή των Λόρδων. 

Θεωρητικά, οι Λόρδοι θα μπορούσαν να κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση, καθώς εκεί η κομματική πειθαρχία δεν είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοήσουν το συντριπτικό αποτέλεσμα της Βουλής των Κοινοτήτων. 

47 βουλευτές του Κόρμπιν καταψήφισαν 

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή πάντως είχε απώλειες για τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. Αν και ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, 47 βουλευτές το καταψήφισαν. 

Ο Κόρμπιν είχε ζητήσει από τους βουλευτές του να σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Brexit. 

Υπενθυμίζεται ότι η ετυμηγορία των Βρετανών δημιούργησαν τριγμούς στο εσωτερικό των Εργατικών. Ο Κόρμπιν αμφισβητήθηκε από βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη και το κόμμα οδηγήθηκε σε εσωκομματικές εκλογές. Ο Κόρμπιν, ωστόσο, παρέμεινε αρχηγός, κερδίζοντας τη διαδικασία εξαιτίας της μεγάλης στήριξης που έχει από τη βάση του κόμματος.  

Η θέση της Σκωτίας

Στο κοινοβούλιο της Βρετανίας η πλειοψηφία απέρριψε επίσης την πρόταση απόρριψης του νομοσχεδίου για το Brexit που κατέθεσαν οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, με βασικό επιχείρημα ότι δεν συμβουλεύτηκε τα τοπικά κοινοβούλια. 

Η Σκώτια που κατά πλειοψηφία τάχθηκε κατά του Brexit ενδεχομένως να προχωρήσει σε ακόμη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από την Βρετανία. 

Η Λευκή Βίβλος

Σήμερα Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο, το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή


Πηγή: pancreta