Σκαλίζοντας τα γεγονότα - Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία - Ειδήσεις Pancreta

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

15 Ιανουαρίου  1559: Η Ελισάβετ Α’ στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Η άτεκνη Ελισάβετ, μερικές φορές αποκαλούμενη και Παρθένος Βασίλισσα, ήταν η πέμπτη και τελευταία μονάρχης της δυναστείας των Τυδώρ (οι άλλοι μονάρχες της οικογένειας αυτής ήταν ο παππούς της Ερρίκος Ζ’, ο πατέρας της Ερρίκος Η’, ο ετεροθαλής αδερφός της Εδουάρδος ΣΤ’ και η ετεροθαλής αδερφή της Μαρία Α’. Βασίλεψε επί 45 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων η παγκόσμια ισχύς και επιρροή της Αγγλίας ενισχύθηκε σημαντικά. Στο εσωτερικό η βασιλεία της σημαδεύτηκε από έντονες θρησκευτικές ζυμώσεις.

thumbnail_15 January 01

15 Ιανουαρίου 1582: Η Ρωσία παραχωρεί τη Λιβονία στην Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Η Λιβονία είναι ιστορική περιοχή στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής, βόρεια της Λιθουανίας. Αν και η ονομασία χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τα εδάφη στα οποία κατοικούσαν ο φιννοουγγρικός λαός των Λιβ, στις εκβολές του Νταουγκάβα και Γκάουτζα, κατέληξε να αναφέρεται σχεδόν σε ολόκληρη τη σημερινή Λετονία και Εσθονία. Η Λιβονία ήταν επίσης γνωστή μετά τον εκχριστιανισμό της ως Terra Mariana (Γη της Παναγίας). Η Ρωσία εισέβαλε στην περιοχή το 1558, ξεκινώντας τον Λιβονικό Πόλεμο (1558-1583) ώστε να εμποδίσει την επέκταση της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας στην περιοχή. Το Λιβονικό Τάγμα ήταν ανίκανο να αμυνθεί με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της Λιβονίας από τον Γκότχαρντ Κέτλερ, τον τελευταίο μαγίστρο του τάγματος το 1561 με την ένωση του Βίλνο, και τις εκτάσεις κατέλαβε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας (Δουκάτο της Λιβονίας), η Πολωνία, ενώ οι Σουηδοί κατέλαβαν τη βόρεια Εσθονία.

15 January 02

15 Ιανουαρίου 1759: Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα. Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1753, βασιζόμενο κυρίως στις συλλογές του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν (Sir Hans Sloane). Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 15 Ιανουαρίου 1759 στο Μέγαρο Μόνταγκιου (Montagu House) στο Μπλούμσμπερυ (Bloomsbury), στο σημείο όπου βρίσκεται το σημερινό κτίριο του μουσείου. Η επέκτασή του κατά τους επόμενους δυόμιση αιώνες ήταν κυρίως αποτέλεσμα της επεκτεινόμενης Βρετανικής αποικιοκρατίας και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών παραρτημάτων, με πρώτο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου στο Νότιο Κένσινγκτον το 1887. Κάποια αντικείμενα της συλλογής του μουσείου, με κυριότερα τα Ελγίνεια Μάρμαρα από τον Παρθενώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων διαμαχών και απαιτήσεων για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους. Μέχρι το 1997, οπότε η Βρετανική Βιβλιοθήκη (που προηγουμένως στεγαζόταν στο Κυκλικό Αναγνωστήριο) μετακόμισε σε νέα τοποθεσία, το Βρετανικό Μουσείο είχε τη μοναδικότητα να στεγάζει ένα εθνικό μουσείο αρχαιοτήτων και μία εθνική βιβλιοθήκη στο ίδιο κτήριο.

thumbnail_15 January 03

15 Ιανουαρίου 1777: Αμερικανική Επανάσταση: το Νέο Κονέκτικατ (σημερινό Βερμόντ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του.Στην περιοχή αρχικά ζούσαν ιθαγενείς πληθυσμοί (Αμπενάκι και Ιροκουά). Το 1609 ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν την προσάρτησε στην αποικία της Νέας Γαλλίας. Μετά την ήττα της Γαλλίας στον Πόλεμο Γάλλων και Ινδιάνων (το βορειοαμερικάνικο μέτωπο του Επταετούς Πολέμου) η κτήση της πέρασε στους Βρετανούς. Για πολλά χρόνια γειτονικές αποικίες, ειδικά της Νέας Υόρκης και του Νιου Χάμσαϊρ, διεκδίκησαν τον έλεγχό της, τελικά όμως επικράτησαν τοπικές στρατιωτικές οργανώσεις, που δημιούργησαν μια ανεξάρτητη πολιτεία. Η ανεξαρτησία κηρύχθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1777 και για τους πρώτους έξι μήνες η πολιτεία είχε το όνομα Νέο Κονέτικατ (New Connecticut). Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Βερμόντ (Vermont Republic) και παρέμεινε ανεξάρτητη για 14 χρόνια. Το όνομά της προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις «Monts Verts» (=πράσινα βουνά). Στις 4 Μαρτίου 1791 η Δημοκρατία του Βερμόντ προσχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η 14η πολιτεία, η πρώτη μετά τις πρωταρχικές 13 πολιτείες που δημιούργησαν την Ένωση. Το Βερμόντ είναι η μια από τις μόλις τέσσερις αμερικανικές πολιτείες που προηγουμένως ήταν ανεξάρτητο κράτος (Καλιφόρνια, Χαβάη,Τέξας). Είναι η πολιτεία που πριν από όλες κατάργησε τη δουλεία.

thumbnail_15 January 04

15 Ιανουαρίου 1919: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, δύο από τους πιο εξέχοντες σοσιαλιστές επαναστάτες στη Γερμανία, βασανίζονται και δολοφονούνται από τα Φράικορπς στο τέλος της επανάστασης των Σπαρτακιστών. Έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 15 Ιανουαρίου του 1919, οπότε οι επαναστατικές δυνάμεις συνετρίβησαν από την αντίδραση της σοσιαλδημοκρατικής γερμανικής κυβέρνησης και παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών (Φράικορπς). Δύο από τους ηγέτες των επαναστατών, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ δολοφονήθηκαν. Οι διώξεις κατά των επαναστατών εξακολούθησαν για αρκετούς μήνες μετά την καταστολή του κινήματός τους.

thumbnail_15 January 05

15 Ιανουαρίου 1943: Εγκαινιάζεται το Πεντάγωνο των Η.Π.Α. στο Άρλινγκτον, Βιρτζίνια.

thumbnail_15 January 06

πηγή


Πηγή: pancreta