Επιστρέφουν οι αποκοπές ρεύματος - Ειδήσεις Pancreta

Πολιτική κάλυψη στη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μαζικές αποκοπές ρεύματος προς χιλιάδες καταναλωτές που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους παρέχει πλέον η κυβέρνηση.

Το πράσινο φως άναψε χθες κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον απόηχο του νέου προγράμματος διακανονισμού οφειλών το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η ΔΕΗ και των σχεδίων ανάθεσης είσπραξης οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες και νομικά γραφεία.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε το στέλεχος του ΥΠΕΝ, «φυσικά και έχει την πολιτική στήριξη για αποκοπές σε περιπτώσεις κακοπληρωτών και ρευματοκλοπών.

Η ΔΕΗ διαθέτει πλέον τον απαραίτητο μηχανισμό για τη διασφάλιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (σ.σ. απαγορεύεται η αποκοπή ρεύματος για τους δικαιούχους του ΚΟΤ), αλλά και όσων έχουν οικονομική ανάγκη, οι οποίοι καλύπτονται με την πρόσφατη ρύθμιση της ΔΕΗ για πάγωμα για ένα χρόνο των οφειλών για όσους χρωστούν έως 500 ευρώ».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί η άτυπη απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές με οφειλές μικρότερες των 1.000 ευρώ (σ.σ. είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία οφειλετών), βάζοντας στο κάδρο των μελλοντικών αποκοπών περίπου 300.000 – 350.000 καταναλωτές –επιχειρήσεις και νοικοκυριά- με απλήρωτους λογαριασμούς πάνω από 1.000 ευρώ.

Εστω και ανεπισήμως, είναι η πρώτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση παίρνει τόσο σαφή θέση στο θέμα της αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, το οποίο λόγω της κρίσης, των προηγούμενων επιβαρύνσεων μέσω του ΕΕΤΗΔΕ αλλά και της καλλιέργειας της κουλτούρας του «δεν πληρώνω» έχει εξελιχθεί σήμερα σε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για την επιχείρηση.

Το σύνολο των λογαριασμών που βρίσκονται στο κόκκινο και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα διακανονισμού χρεών σε 36 δόσεις ρυθμίστηκαν οφειλές άνω του 1,3 δισ. ευρώ από 625.000 καταναλωτές.

Αυτόνομη θέρμανση

Αναφερόμενος στο αλαλούμ που επικρατεί με το θέμα της αυτονόμησης των διαμερισμάτων από τις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης με την τροπολογία που πέρασε είναι η αυτονόμηση να γίνεται χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης των πολυκατοικιών και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, πλην την υποχρεωτικής συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες.

Παραδέχτηκε όμως ότι το θέμα είναι περίπλοκο και οι διευκρινίσεις που είναι απαραίτητες θα δοθούν με την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ειδικότερα για τον ΔΕΣΦΑ (προς πώληση ήταν το 66%) η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός με διαφορετικούς όρους από τον προηγούμενο ως προς τα ποσοστά συμμετοχής και τις υποχρεώσεις μη ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί εμμέσως η διατήρηση του 51% της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο.

Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα ερώτημα, από τη στιγμή που μερίδιο 31% που ελέγχει το Δημόσιο έχει μεταβιβαστεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% ελέγχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, όπως για το 65% της ΔΕΠΑ, το 17% της ΔΕΗ και το 35% των ΕΛ.ΠΕ., η μοναδική υποχρέωση που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι θα εισηγηθούν μεθόδους αξιοποίησης.

«Ολα είναι ανοιχτά. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε με βάση το μοντέλο προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θέλουμε να πουλήσουμε τα ποσοστά των ενεργειακών επιχειρήσεων, και μην ξεχνάτε ότι κάποια θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο», είπε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπ. Ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι πάντως συνάρτηση των εισπρακτικών στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

πηγή


Πηγή: pancreta