O Στινγκ ξανάδωσε ζωή στο Μπατακλάν - Ειδήσεις Pancreta

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και το τραγούδι «Fragile» ξεκίνησε χθες η συναυλία του Στινγκ, που ξανάδωσε ζωή στο Μπατακλάν, παραμονή της τραγικής επετείου της 13ης Νοεμβρίου στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί. 

«Η μουσική είναι ένας ωκεανός που δεν έχει τέλος, η μουσική είναι η κοινή μας γλώσσα», ήταν τα λόγια του Στινγκ στο γαλλικό ραδιόφωνο, λίγες ώρες πριν από τη συναυλία με την οποία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων.

Σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού, την Αν Ινταλγκό, και τον Ντιντιέ Παγιάρ, δήμαρχο του Σεν Ντενί όπου βρίσκεται το Stade de France, θα παραβρεθούν στα αποκαλυπτήρια των αναμνηστικών πλακών.

Κάθε φορά θα τηρείται ενός λεπτού σιγή, ενώ δεν θα γίνουν επίσημες ομιλίες, σύμφωνα με τη βούληση των οικογενειών να γίνουν οι εκδηλώσεις σε μια ατμόσφαιρα «περισυλλογής, κατάνυξης και διακριτικότητας».

AP Photo/Christophe Ena
 

«Η Γαλλία και ο κόσμος όλος θα δουν ότι το Μπατακλάν ξαναζεί» δήλωσε χθες συγκινημένος ο Ζερόμ Λανγκλέ, ο ιδιοκτήτης της μυθικής αίθουσας.

Και δεν υπερέβαλε όταν είπε «ο κόσμος όλος», αν κρίνει κανείς από τα τηλεοπτικά συνεργεία, τους φωτοειδησεογράφους, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας δεν διευκόλυναν ιδιαίτερα το έργο τους.

Λουλούδια και αφιερώματα άρχισαν και πάλι να τοποθετούνται στη μνήμη των θυμάτων. Μπρος στο αυτοσχέδιο «εικονοστάσι» γονατιστός ένας νεαρός γύρω είπε: «θέλω να πείσω ακόμα και τον εαυτό μου ότι κάτι προσφέρω με το να μην ξεχνώ».

Λευκά χαρτάκια με μηνύματα που μοιάζουν να θέλουν ν' ακουστούν στα ουράνια: «μια τρυφερή σκέψη για σένα γιε μου, ο πατέρας σου που σε αγαπάει», «οι σκέψεις μας συνοδεύουν τον Στεφάν και όλη του την οικογένεια» ή ακόμα «σε όσους έζησαν αυτό το τρομερό γεγονός και στον αδελφό μου Κριστόφ που δείχνει μεγάλο κουράγιο εδώ και ένα χρόνο».

AP Photo
 

Παράταση ξανά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «χωρίς αμφιβολία θα παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμη» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, αν και σημείωσε ότι κίνδυνος μιας οργανωμένης επίθεσης ενόπλων έχει «μειωθεί» σημαντικά.

Σε συνέντευξη στο BBC είπε ότι «είναι δύσκολο σήμερα να τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη περισσότερο διότι θα αρχίσουμε μια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε μερικές εβδομάδες, με εκδηλώσεις, με δημόσιες συγκεντρώσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας».

«Εξάλλου, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μας επιτρέπει να προχωράμε σε συλλήψεις, διοικητικούς ελέγχους, που έχουν αποτελέσματα (...) Έτσι λοιπόν ναι, πρόκειται χωρίς αμφιβολία να ζήσουμε για μερικούς μήνες ακόμη με αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», υποστήριξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε στη Γαλλία αμέσως μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και παρατάθηκε για έξι μήνες στα τέλη Ιουλίου.

«Αντίθετα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθέσεις του είδους αυτής που βιώσαμε στη Νίκαια. Δηλαδή από πρόσωπα που ενεργοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, από το Ισλαμικό Κράτος χωρίς κατ’ ανάγκη να περνούν από τη Συρία ή από το Ιράκ», είπε.

πηγή


Πηγή: pancreta