Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων - «Αφρούς» βγάζει η Άγκυρα - Ειδήσεις Pancreta

Η Γερμανική βουλή αναγνώρισε την Πέμπτη την σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και επισήμως ως «γενοκτονία». Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Βερολίνο

Η Τουρκία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ψήφισμα και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ζημία στις διμερείς σχέσεις.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους έπεσαν θύματα της οθωμανικής βίας στις αγριότητες του 1015, εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αρμενικό στοιχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως ορθόδοξο χριστιανικό, είχε συνταχθεί με την τσαρική Ρωσία, αντίπαλο των Οθωμανών στον πόλεμο, καθώς οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι των Άγγλων και των Γάλλων, ενώ οι Τούρκοι των Γερμανών.

Περισσότερα από 20 έθνη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το euronews η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν βρισκόταν στη Βουλή για την ψηφοφορία, ωστόσο οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) των οποίων ηγείται, καθώς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι υποστήριξαν το ψήφισμα αυτό.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο εξάλλου για πίεση στους Γερμανούς βουλευτές από Γερμανούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Στο ψήφισμα η Γερμανία, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνει αυτοκριτική για τις ευθύνες της σχετικά με τη σφαγή.

Το ψήφισμα έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Βερολίνο

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία ανακαλείται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Η κίνηση αποτελεί άμεση απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τη γερμανική Κάτω Βουλή της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως «γενοκτονίας».

Για «κενό γράμμα» έκανε λόγο νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η Μπούντεσταγκ σχεδόν ομόφωνα, για ιστορικό λάθος μίλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη γερμανική ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.

«Κεραυνοί» Τουρκίας προς Γερμανία για την γενοκτονία των Αρμενίων

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν "παράλογο" το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι οι διμερείς σχέσεις «θα υποφέρουν εάν η Γερμανία παίξει τέτοιο παιχνίδι».

Τσαβούσογλου: Αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων για να καλύψουν τις δικές τους

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι εν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.

Οι Αρμένιοι χαιρετίζουν τη γερμανική αναγνώριση

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

"Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.


Πηγή: koutipandoras.gr