Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος / Κόντρα με Γεωργιάδη για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών στο ΕΣΥ - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Μόνο 11 από τους συνολικά 140 ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους απευθύνθηκαν τηλεφωνικά διοικητές νοσοκομείων, έτσι ώστε να καλυφθούν ορισμένα κενά, δέχθηκαν να παρέχουν υπηρεσίες για την κάλυψη εφημεριών, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο 15th Pharma & Health Conference, την ώρα που η «κόντρα» με γιατρούς της χώρας συνεχίζεται.

Ο ίδιος μάλιστα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σε μια είδους επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Ο υπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες του 15th PharmaHealth Conference, με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ», τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί σήμερα σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.

«Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν τους  ιδιώτες ιατρούς να έρθουν χωρίς πίεση για να βοηθήσουν στα  νοσοκομεία  με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 ίσως και 11 δεχόμαστε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», λέγοντας πως «Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση» και το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, «αλλά προτιμώ χωρίς βία».

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και δήλωσε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις. Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς να αποφέρει καλό αποτέλεσμα, όπως είπε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να αξιοποιήσει τον νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς σε έκτακτες καταστάσεις να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς Γεωργιάδη: Με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε

Έντονη ήταν ωστόσο η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης. Με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας, τονίζει πως «Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».

Προσθέτει, δε, ότι ο «Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους».

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου

Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών.

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες η συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στη πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε.

Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.

Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ελάχιστα ελκυστικό και για τον λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!!

Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ Π.Ι.Σ. -.Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα δε προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια.

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια.

Σε κάθε περίπτωση ο Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον τους.

Γεωργιάδης: Οι απειλές για επίταξη ιδιωτών γιατρών και οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τις αντιδράσεις των γιατρών να είναι έντονες και τον υπουργό να προχωρά σε αναδίπλωση.

«Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή, να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών στην ίδια ειδικότητα οι οποίοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να συζητήσουμε για κίνητρα, για αμοιβές, για ό,τι θέλετε, αλλά στο τέλος πρέπει να μπουν γιατροί στο νοσοκομείο. Θα πρέπει οι ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Έντονη ήταν ωστόσο η αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) που σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας φέρνει νέες εκπλήξεις που μόνο μεγαλύτερη αναταραχή μπορούν να προκαλέσουν στον ήδη πληττόμενο κλάδο της Υγείας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού» σημείωσαν επίσης οι παθολόγοι και συμπλήρωσαν:

«Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση».

«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί ‘χειροκροτήθηκαν’ για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει» επισημαίνουν οι παθολόγοι και προσθέτουν ότι η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία.


Πηγή: tvxs.gr