«Ηλεκτροπληξία» στα τιμολόγια ρεύματος - Έρχονται αυξήσεις ως 35% τον Ιούνιο - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Η «λυπητερή» στο ηλεκτρικό έρχεται από τον επόμενο μήνα με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
 
Αρκετά ικανοποιητικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων ρεύματος που καθιερώθηκαν από τις αρχές του 2024, των τιμολογίων δηλαδή που διαμορφώνονται ανάλογα με τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι ενδείξεις στην χονδρική αγορά έως τώρα προμηνύουν αυξήσεις από τον επόμενο μήνα της τάξης του 20% με 30% και αυτό γιατί η μέση τιμή του μήνα κυμαίνεται στα 78,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ίσως και να διαμορφωθεί στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσεγγίζοντας τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και αν θα περάσουν μερικές μέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) του μήνα, η τιμή για τον μήνα Μάιο θα κυμανθεί έως και πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε «κλείσει» στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πού οφείλεται η αύξηση

Η εξήγηση των ανατιμήσεων βρίσκεται κατά το ένα μέρος στη μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το φυσικό αέριο πολλές μέρες του μήνα να παίρνει τα ηνία του ενεργειακού μίγματος, όντας ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, πράγμα που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών και επομένως στη λιανική αγορά.

Επιπλέον, οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση κι άλλων παραμέτρων που καθορίζουν το κόστος προμήθειας, όπως είναι οι Λογαριασμοί Προσαύξησης ή το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και σχετίζεται με τις μη τεχνικές απώλειες του δικτύου, δηλαδή τις ρευματοκλοπές και το κόστος που αυτές συνεπάγονται για το ηλεκτρικό σύστημα.

Έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο με τους έξυπνους μετρητές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης «επιβεβαίωσε» ότι το πορτοκάλι τιμολόγιο θα μπει δυναμικά στην αγορά και θα αλλάξει τα δεδομένα στο ρεύμα.

Επιπλέον αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην πράσινη ενέργεια από τις ΑΠΕ.

Σχετικά με το πορτοκαλί τιμολόγιο και το πώς αυτό θα μπει δυναμικά στην αγορά, αλλά και την αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα είπε: «Ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε περικοπές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. Όταν η ζήτηση είναι 5 ή 6 Giga watt και έχουμε ήδη εγκατεστημένα 13 Giga watt από ΑΠΕ και αυτά είναι στοχαστικά και υπάρχουν περίοδοι που δεν λειτουργούν όλα, για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν το βράδυ και όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει αλλά όταν τυχαίνει να λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή.

Επίσης υπάρχει μια εποχικότητα στη ζήτηση για παράδειγμα την Άνοιξη δεν έχουμε air condition, δεν έχουμε θέρμανση με αποτέλεσμα η ζήτησή μας να είναι πολύ μικρότερη και επειδή αυτό συμβαίνει και στις διπλανές χώρες αυτό που λέμε ότι θα εξάγουμε την ενέργεια σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για να τα εξάγουμε γιατί οι τιμές γίνονται αρνητικές»

Η «επιβεβαίωση» για το μεσημεριανό ρεύμα

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα σενάρια για «μεσημεριανό» ρεύμα, τα οποία και επιβεβαίωσε καθώς είπες ότι θα δίνεται οι δυνατότητα οι μετρητές να πάνε και σε διαφορετικές ώρες με περισσότερη ζήτηση ρεύματος: «Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού (πορτοκαλί) τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην τάση των επιχειρήσεων, «Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν.

Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο.

Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τέλος σχετικά με την επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια και τόνισε ότι «Το ηλεκτρικό μας σύστημα μέχρι το 2028-2029 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει πολύ φθηνές τιμές και θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πράσινο.


Πηγή: ieidiseis.gr