Τέμπη: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διώκει τους επικεφαλής των εταιρειών της σύμβασης 717 για «εγκληματικό σχεδιασμό» - Ειδήσεις Pancreta

Δίωξη κατά των επικεφαλής των εταιρειών που εμπλέκονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 – που αφορά στην τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου και η οποία, κατά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αν είχε εκτελεστεί, δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη – άσκησε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, με την βαριά κατηγορία του «εγκληματικού σχεδιασμού».

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reporters United, πρόκειται για τρεις κατηγορούμενους και επικεφαλής των εταιρειών Άκτωρ και Alstom, οι οποίοι διώκονται επειδή με τις πράξεις τους εμπόδισαν την εκτέλεση της σύμβασης 717.

Δημοσιεύονται επίσης:

  • Οι εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν προκειμένου να αποφύγουν την προφυλάκιση.
  • Και τα εδάφια από το κατηγορητήριο τα οποία εξειδικεύουν και εξηγούν τις ευθύνες που αποδίδονται στον καθένα τους από την Ευρωπαία Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το δημοσίσευμα, η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατηγορεί για «εγκληματικό σχεδιασμό» τους:

  • Δημήτρη Κούτρα (πρώην διευθυντή της Άκτωρ),
  • Αλέξανδρο Εξάρχου (επικεφαλής του ομίλου Intrakat – Άκτωρ)
  • Σταύρο Βλάχο, διευθυντή της πολυεθνικής Alstom

διότι, «με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» προκάλεσαν στους «υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ την απόφαση να τελέσουν την πράξη της απάτης».

Από τα τέλη του 2023, η Ευρωπαία Εισαγγελέας (ένας σχετικά νέος ευρωπαϊκός θεσμός με εισαγγελικές εξουσίες εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχει ασκήσει ποινικές διώξεις «εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που αφορούν σιδηροδρομικά συστήματα Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης».


Πηγή: tvxs.gr