Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κωδικοί «εφιάλτης» στο Ε1 - Ειδήσεις Pancreta

Στον πίνακα Γ2 της φετινής φορολογικής δήλωσης όπου συμπληρώνεται το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εντοπίζονται φέτος οι μεγαλύτερες αλλαγές στο έντυπο Ε1.

Οι κωδικοί 405-406 αναμένεται πως θα είναι οι πρώτοι που θα τσεκάρουν 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο καθαρό τεκμαρτό εισόδημα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώσουν χαμηλότερα ποσά, αλλά αν το τεκμαρτό  είναι υψηλότερο... "κερδίζει" και με βάση αυτό θα προκύψει το φετινό εκκαθαριστικό.

Βέβαια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εμπίπτουν στο νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στους  κωδικούς 443-444.

Για να έχει βάση η αμφισβήτηση όμως και να προκληθεί φορολογικός έλεγχος θα πρέπει νωρίτερα σε ειδική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ανοίξει από την ΑΑΔΕ έως τις 15 Μάϊου, να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσής τους συμπληρώνοντας ένα εκτενές ερωτηματολόγιο με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, θυρίδων, κρυπτονομισμάτων, ακινήτων, αυτοκινήτων και δαπανών διαβίωσης από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ταξίδια και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

Στο ΦΕΚ το νέο Ε1

Το νέο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, βάζοντας την ΑΑΔΕ στην τελική ευθεία για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να εκτείνεται φέτος έως τις 31 Ιουλίου όπως έχει ανακοινώσει ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν υπάρχουν αλλαγές στους κωδικούς της δήλωσης. Η αλλαγή έγκειται στη νομοθετημένη δυνατότητα της ΑΑΔΕ να υποβάλλει αυτόματα τις -ούτως ή άλλως- προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους στο τέλος της προθεσμίας , αν δεν το πράξουν οι ίδιοι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έρχονται τα πάνω κάτω και οι «καυτοί» κωδικοί της φετινής δήλωσης είναι:

  • 405-406. Οι κωδικοί είναι προσυμπληρωμένοι και «κλειδωμένοι» από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
  • 407-408. Μεταφέρονται από το Ε3 τα καθαρά τεκμαρτά εισοδήματα από οικοδομικές επιχειρήσεις.
  • 443-444. Στους κωδικούς αυτούς διατυπώνεται το κρίσιμο ερώτημα: αμφισβητείτε το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος; Θετική απάντηση , ανοίγει το δρόμο για φορολογικό έλεγχο υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου- πόθεν έσχες εντός 60 ημερών από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκτός και εάν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι όπως η στρατιωτική θητεία ή η νοσηλεία.
  • 045-046. Στον πίνακα 2 θα συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις και εξαιρούνται από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος.
  • 047-048. Στον πίνακα 2 ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά τους φορολογούμενους που δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ποσού.
  • 445-446. Ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος από την ΑΑΔΕ με το απαλλασσόμενο από το φόρο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος.

Προθεσμίες και δόσεις

Παρ’ ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, φέτος έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΥΠΕΘΟ -αναμένεται και σχετική διάταξη ή απόφαση- πως η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου «και δεν θα δοθεί παράταση» όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Έτσι, αναμένεται ότι η προθεσμία εξόφλησης των δύο πρώτων δόσεων θα είναι η 30η Αυγούστου. Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%. Η διάταξη νόμου, όπως έχει ψηφιστεί αφήνει περιθώριο παροχής της έκπτωσης 3% και σε όσους πληρώσουν και τις δύο δόσεις έως το τέλος Αυγούστου, εφόσον δοθεί σχετική δυνατότητα (θεωρείται δεδομένο).

Για τα νομικά πρόσωπα, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.


Πηγή: euro2day.gr