Φωτιά στον Ναύσταθμο Κρήτης: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Έγιναν προληπτικές εκκενώσεις - Ειδήσεις Pancreta
Καλυτερη η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης. Παραμένουν οι δυνάμεις στο σημείο
 

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της Σούδας κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βαθρακογιάννης, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβέστες περιόρισαν μέσα σε λιγότερο απο δυο ώρες την φωτιά, ενώ τώρα αντιμετωπίζονται μικρές καύσεις μέσα στην καμένη έκταση. Η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε απο την αρχή ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όχι μόνο επειδή ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή αλλά κινήθηκε πολύ γρήγορα και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λόγω των ισχυρών ανέμων η ταχύτητα των οποίων φτάνει τα 8 μποφόρ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και αμέσως έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ ήχησε και στο 112.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα μεταξύ των οποίων και υδροφόρες των ΟΤΑ και του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει κινητοποιηθεί και ελικόπτερο που κάνει κάτω απο ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ρίψεις νερού.

Η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα έχει διακοπεί, όπως επίσης και η κυκλοφορία επί του ΒΟΑΚ με εκτροπή των οχημάτων προς Χανιά ή Μαλάξα.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση του ναυστάθμου

Λίγο μετά τις 09:20 το πρωί της Τρίτης (23/4), το 112 ενεργοποιήθηκε για τη μεγάλη φωτιά στα Χανιά, στην περιοχή της Σούδας κοντά στον ναύσταθμο, για εκκένωση της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, σε μήνυμά του, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή».

Προληπτικές εκκενώσεις

Λίγο πριν τις 10:00 ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του Δημοτικού Σχολείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Λέσχης Υπαξιωματικών. Νωρίτερα η φωτιά απείλησε κατοικίες στον οικισμό.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι έχει εκκενωθεί ο παιδικός σταθμός στη Σούδα.

Καθυστερεί η άσκηση «Μίνωας»

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Χανίων κ. Τσαπάκο, λόγω της φωτιάς θα καθυστερήσει η έναρξη της 2η φάσης της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ που θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, φορείς, σχολικές μονάδες και υπηρεσίες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε όλα τα σενάρια της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ βρίσκονται εν αναμονή σχετικών εντολών, αλλά, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.


Πηγή: ieidiseis.gr