Κολωνός: Κανένα ελαφρυντικό στον Μίχο – Οδηγείται σε ισόβια - Ειδήσεις Pancreta

Ομόφωνα απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών στον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο, Ηλία Μίχο για τους βιασμούς και την μαστροπεία σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό το δικαστήριο, ενώ δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό στη μητέρα με πλειοψηφία 6-1.

Ομόφωνα απέρριψε και την αναγνώριση ελαφρυντικών και στον «Μιχάλη».

Στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε «σύννομος βίος».

Νωρίτερα, να μην αναγνωριστεί στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης του Κολωνού κανένα ελαφρυντικό, ζήτησε η Εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου «δείχνοντας» τα ισόβια για τον 55χρονο.

Κατά την Εισαγγελέα ο κριθείς ένοχος για βιασμό και βαριά κακουργήματα, δεν πρέπει να τύχει ελαφρυντικών, λόγω των ειδεχθων πράξεων σε βάρος ανηλίκου, για τις οποίες τον κήρυξε ένοχο το δικαστήριο.

Για την 37χρονη μητέρα, που συμπληρώνει σχεδόν 18 μήνες προσωρινής κράτησης, η Εισαγγελέας τόνισε πως θεωρεί ότι η πράξη της εκβίασης είναι μεγάλης κοινωνικής απαξίας, ενώ και η παραμέληση που επέδειξε στο παιδί, είναι συνθήκες για τις οποίες δεν πρέπει να της αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Εκτός των ισοβίων, ο Μίχος είναι αντιμέτωπος και με πολυετείς καθείρξεις, με ποινές 10 έως 15 ετών για κάθε πράξη, καθώς το ΜΟΔ τον κήρυξε ένοχο και για τα κακουργήματα που αφορούν:

  • Κατάχρηση ανηλίκου με πλειοψηφία 5-2 ( 4 ένορκοι και 1 τακτικός δικαστής)
  • Μαστροπεία όπως εισάγεται με την ψήφο 4 ενόρκων και τους 3 τακτικούς δικαστές να κρίνουν πως πρέπει να κριθεί ένοχος για διευκόλυνση σε μαστροπεία , όπως είχε ζητήσει η Εισαγγελέας
  • Πορνογραφία ανηλίκου (κατοχή και διανομή μέσω πληροφορικών συστημάτων) ομόφωνα

Ο ρόλος των ενόρκων στις καταδίκες

Οι τέσσερις ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές, ήταν εκείνοι που έκριναν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της δίκης, χαρίζοντας την ελευθερία στη μητέρα της 12χρονης και στέλνοντας το βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή.

Στην περίπτωση του 55χρονου, η καταδίκη του για το βιασμό και τη μαστροπεία της ανήλικης ήρθε από τους ενόρκους. Για την κατηγορία του βιασμού, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 5-2, δύο δικαστές μειοψήφησαν ζητώντας την απαλλαγή του για το βιασμό. Για τη μαστροπεία, η απόφαση ήταν εντελώς οριακή, οι 4 ένορκοι τον έκριναν ένοχο, ενώ οι 3 τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστεί μόνο για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, όπως δηλαδή είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας.

Την ελευθερία στην 38χρονη μητέρα χάρισαν οι τέσσερις ένορκοι, για τη σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετώπιζε, της διακεκριμένης μαστροπείας της κόρης της. Η απόφαση ήταν 4-3. Αντίθετα, κρίθηκε ομόφωνα αθώα για παιδική πορνογραφία.

Ρυθμιστές οι ένορκοι και για τους αποκαλούμενους “πελάτες”. Για τους περισσότερους εκ των 16 που καταδικάστηκαν έκριναν ότι συνευρέθηκαν με το παιδί χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική της ηλικία. Ενώ οι δικαστές με την ψήφο τους, έδειξαν να μην τους πιστεύουν.

Οι τελικές ποινές των 20 καταδικασθέντων αναμένεται να εκφωνηθούν έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.


Πηγή: tvxs.gr