Εκλογές στη Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με 87% δείχνουν τα Exit Polls - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Exit Polls για τις εκλογές στη Ρωσία, ο Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 87%.
 

Την πέμπτη θητεία του με ποσοστό 87,97% φαίνεται πως θα κερδίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις εκλογές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Μόσχας, περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν διαδικτυακά σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ρωσική προεδρική ψηφοφορία και ένας από αυτούς που συμμετείχε ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε να ψηφίζει με ένα μόνο κλικ.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης Golos (Voice) δήλωσε ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έκανε το σύνολο των εκλογών ακόμη λιγότερο ανοιχτό στον δημόσιο έλεγχο.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια σε επτά περιφέρειες και οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης τότε δήλωσαν ότι τους στέρησε τη νίκη.

Ρωσία: Εν μέσω διαμαρτυριών η εκλογική διαδικασία

Νωρίτερα, η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ότι σημειώθηκαν σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου.

Στη ρωσική άπω Ανατολή, στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ, το Ιρκούτσκ και άλλες πόλεις της Σιβηρίας, πολίτες συμμετείχαν στην εκστρατεία “Μεσημέρι κατά του Πούτιν”, όπως έδειξαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι μέσω live stream στο YouTube.

Στις εν λόγω διαμαρτυρίες, Ρώσοι πολίτες που στρέφονται κατά του Πούτιν προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό ενώ άλλοι έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια, γράφοντας το όνομα του Ναβάλνι σε αυτά.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.


Πηγή: news247.gr