Τρεις «καρατομήσεις» για να σβήσει η… φωτιά Ασημακοπούλου - Ειδήσεις Pancreta

Το παρασκήνιο της απόσυρσης της ευρωβουλευτή. Πού καταλήγει η έρευνα της ΝΔ και της κυβέρνησης. Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, που μιλά για αναπάντητα ερωτήματα.

Με τις καρατομήσεις τριών προσώπων, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την ευρωλίστα της ΝΔ, του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του Γραμματέα Αποδήμων της κυβερνώσας παράταξης, Νίκου Θεοδωρόπουλου, αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επουλώσει τις πληγές που προέκυψαν με την μαζική αποστολή e-mail από την γαλάζια ευρωβουλευτή προς Έλληνες του εξωτερικού.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το ζήτημα με τις επώνυμες καταγγελίες σε βάρος της κυρίας Ασημακοπούλου για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της έρευνας. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούσαν από κοντά το θέμα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν ήταν καθόλου βέβαια για το πολιτικό μέλλον της ευρωβουλευτή.

Παράλληλα με τις εξελισσόμενες έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του υπουργείου Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης, ύστερα από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και το πρωθυπουργικό επιτελείο έψαχνε επίσης όλες τις πτυχές της υπόθεσης, η οποία -με την αντίδραση και της αντιπολίτευσης- άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί προς τις κάλπες του Ιουνίου με ένα τέτοιο ανοιχτό μέτωπο και έδωσε εντολή να κλείσει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση που είχαν η ευρωβουλευτής με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, όπου αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις.

Έτσι, με δήλωσή της, η κυρία Ασημακοπούλου έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφασή της να μην συμμετάσχει ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Με τον τρόπο αυτό, διευκόλυνε τις εξελίξεις, κάτι που εκτιμήθηκε θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο -σύμφωνα με σχετική διαρροή- «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν».

Ένας μεγάλος κίνδυνος, εξάλλου, που έβλεπαν στην κυβέρνηση, ήταν να αποδομηθεί το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου, το οποίο ήδη κόμματα της μειοψηφίας επιχειρούν να συνδέσουν με την υπόθεση. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή -όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο- αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου», δήλωσε, σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ζητούν εξηγήσεις

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, τη λίστα η κυρία Ασημακοπούλου την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου και αφορά την περίοδο του Μαΐου του 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη και το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κάνουμε και εμείς την δική μας έρευνα», είχε πει ο πρωθυπουργός, στην τελευταία του συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ), παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την ευρωβουλευτή, με την οποία κατά τα άλλα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις και δεν αρκούνται, όπως λένε, στις παραιτήσεις των κ. Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται. Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει», σημείωσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σκάνδαλο» και για «ομολογία ενοχής» της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιβεβαιωμένο γι’ αυτό που κατήγγειλε από την αρχή, ότι «η ΝΔ έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών, με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μιλά για "έμμεση παραδοχή ενοχής για διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων", ενώ η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για "μείζον θέμα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας".


Πηγή: euro2day.gr