Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πυρ ομαδόν για το σκάνδαλο με τα email και ερωτήματα για την επιστολική ψήφο - Ειδήσεις Pancreta
Έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα από την αντιπολίτευση, μετά τις παραιτήσεις και την αποπομπή για την υπόθεση Ασημακοπούλου.
 

Αλυσιδωτές ήταν τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα μαζικά emails που εστάλησαν, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προς αποδήμους.

Μετά την απόσυρση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Θεοδωρόπουλος, όταν προέκυψε αρχικά η υπόθεση με τα email, είχε υπερασπιστεί ανοιχτά την κ. Ασημακοπούλου λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία & η Άννα Μισέλ δέχεται μια άδικη επίθεση. Προκειμένου να χτυπηθεί η επιστολική ψήφος ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να εφεύρουν ιστορίες που πλήττουν τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Μετά τις ανακοινώσεις, και στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να κάνει damage control στην υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να υποστηρίξει ότι η έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν εκείνη που έφερε αποτελέσματα, ενώ επιχείρησε να αποσυνδέσει το θέμα της επιστολικής ψήφου από το σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις έρευνες. Η εισαγγελική, αυτή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαρινάκης: «Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται και από το ΥΠΕΣ – αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, κι επειδή είδαμε μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα.

Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν – ενώ δεν έπρεπε να φύγουν – μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη – για αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα από τον Ιούνιο και μετά (είχε άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς). Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα (emails) πήγαν, σύμφωνα με αυτά τα οποία προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς εάν η ίδια γνώριζε.

Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης, αν και δεν είχε μέχρι σήμερα αυτά τα καθήκοντα, για αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο – γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία – αλλά όπως αντιλαμβάνεστε είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στην κα. Ασημακοπούλου κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε, όμως το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών. Είναι στοιχεία, τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης: Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα άλλο πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Άρα, είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, πόσω μάλλον την ψήφιση της επιστολικής ψήφου».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης και επανέφεραν τα ερωτήματα για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μαζική διαρροή, και φυσικά για το αδιάβλητο των εκλογών με επιστολική ψήφο.

Ανδρουλάκης: Κλιμακώνεται η αλαζονεία της ΝΔ

Αναφερόμενος στην υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «αποψίλωση» του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζονται, διότι κλιμακώνεται η αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Μια αλαζονεία που αναγεννάται από την ατιμωρησία. Δεν θα ξεχάσω την κ. Ασημακοπούλου να χαρακτηρίζει “μύθο” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την υπόθεση των υποκλοπών. Δεν θα ξεχάσουμε τη συγκάλυψη σε αυτό το σκάνδαλο, αλλά και εκείνη που επιχειρούν στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Το μοτίβο “συγκάλυψη και διαφθορά” συνεχίζεται».

Κασσελάκης: Άλλο ένα «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις» από τον κ. Μητσοτάκη

«Αλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως «μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ».

«Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή πώς αλλιώς;» αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται».

«Οσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία της κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών «παραμάγαζο» της ΝΔ

«Με την αποπομπή της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., η κυβέρνηση ομολόγησε την ενοχή της για το σκάνδαλο της διαρροής χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

«Ωστόσο, με την καρατόμηση του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την “παραίτηση” του γραμματέα Διασποράς της Ν.Δ., Νίκου Θεοδωρόπουλου, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών ως κομματικού “παραμάγαζου” της Ν.Δ., κάτι που παραδέχτηκε σήμερα και γλαφυρά περιέγραψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητώντας εξηγήσεις από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

«Πέρασε μόνο μία εβδομάδα, από τις 7 Μαρτίου, όταν η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωνε ότι το ΥΠΕΣ δεν είχε σχέση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το ίδιο είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Στην περίπτωση της κυρίας Ασημακοπούλου μπορεί να έχουμε άλλη μια περίπτωση “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις”, όπως μας έχει συνηθίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει χωρίς κόστος ο πρωθυπουργός: τι άλλο δεν μας λένε; Η ευρωβουλεύτρια ήταν η μόνη που απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών ή απλώς η πρώτη που εκτέθηκε κάνοντας χρήση τους; Ποιοι άλλοι απέκτησαν πρόσβαση και σε ποια στοιχεία; Πόσοι και ποιοι ακόμη εμπλέκονται στο σκάνδαλο;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μία ακόμα επιχείρηση συγκάλυψης» και «ακόμα μια υπόθεση πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων που ευτελίζονται».

Με νέα του ανακοίνωσή του, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ποινικά αδικήματα των παραιτηθέντων αξιωματούχων και καλεί το Μαξίμου «να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγχρόνως να τα δώσει στη δημοσιότητα».

«Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές  από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός. Κοινώς, ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «τεράστιο σκάνδαλο» που «εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών».

ΠΑΣΟΚ: Η απoχώρησή της δεν την απαλλάσσει – Να λογοδοτήσει η Κεραμέως

Την απόσυρση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «η αποχώρησή της από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της». 

Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί πως «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτώ, είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός, κ. Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών». 

«Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη» καταλήγει.

ΚΚΕ: Έμμεση παραδοχή ενοχής για διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων η «απόσυρση» Ασημακοπούλου

«Η “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ -βολάν”, φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ».

Νέα Αριστερά: Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν Βορίδη, Κεραμέως και Μαξίμου

«Αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι “καίγοντας” δυο μεσαία κομματικά στελέχη κλείνει την υπόθεση, γελιέται» τονίζει, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

«Η Νέα Αριστερά ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοφανή αυτή υπόθεση» σημειώνει, κάνοντας λόγο για «πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν Βορίδη, Κεραμέως και Μέγαρο Μαξίμου».


Πηγή: news247.gr