Ηράκλειο: Στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν οι φοιτητές Γεωπονίας για τα εργασιακά τους δικαιώματα - Ειδήσεις Pancreta
Δέσμευση για λύση από Γ. Γεωργαντά
 

Στους δρόμους εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να δικαιωθούν οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ που ζητούν την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ώστε με την αποφοίτησή τους να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Όπως έχει γράψει το ertnews, οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, αλλά και πολλοί άλλοι ακόμα τμημάτων από άλλα πανεπιστήμια της χώρας που αναβαθμίστηκαν με την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και με συγχωνεύσεις, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει η απαιτούμενη ρύθμιση για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους, ζητούν να αρθεί η αδικία που τους κρατά ομήρους και τους καθιστά «ανειδίκευτους εργάτες με master”.

Οι φοιτητές ζητούν να περάσει η σχετική ρύθμιση στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για να δοθεί επιτέλους τέλος στην ομηρία τους. Με αυτό το αίτημα το κτίριο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι φοιτητές για δεύτερη συνεχόμενη μέρα προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αύριο το πρωί, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Γεωπονίας Στέλιος Καμούτσης, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν και πάλι στην πλατεία Ελευθερίας, από όπου θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Βουλή, αναμένοντας την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης, μετά τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αναγνώρισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης» ο κ. Γεωργαντάς, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την επίλυση του προβλήματος, πιθανότατα αύριο, με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

«Μιλάμε για μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν, η οποία κρατά σε αβεβαιότητα πολλούς πτυχιούχους των πανεπιστημιακών Γεωπονικών Σχολών. Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο αντικειμενικό και να είναι εντός του προβλεπόμενου κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου και βεβαίως, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς. Όπως είπε, είναι σε συνεννόηση και με το υπουργείο Παιδείας αλλά και με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για να δοθεί μία λύση που θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια και δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

«Επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν τη βούληση να λυθεί με τον πιο δίκαιο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο αυτή η εκκρεμότητα -για την οποία δεν ευθύνονται οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών αυτών σχολών- θα μπορέσουμε, νομίζω αύριο, κάνοντας όλες τις διαβουλεύσεις που απαιτούνται, να έχουμε μια πρόταση η οποία θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια. Εννοείται ότι θα φροντίσω οι εισηγητές των κομμάτων να ενημερωθούν από σήμερα, αν καταλήξω κάπου, για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά σοβαρό και οφείλουμε να επιλύσουμε. Δεν είναι όμως τόσο απλό στην τεχνική του προσέγγιση. Συμφωνούμε όλοι επί της αναγκαιότητας επίλυσης του, απλά πρέπει η προσέγγιση του να είναι αυτή η οποία δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του από κανένα», επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς.


Πηγή: ertnews.gr