Φρένο του ΣτΕ στη συνταγματική εκτροπή: "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα - Συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις εντός 6 μηνών" - Ειδήσεις Pancreta

Το ΣτΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό και με τις αποφάσεις του το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Η υπόθεση του νερού καταδεικνύει με σαφήνεια μία "συνταγματική εκτροπή", όπως αναφέρουν νομικοί, καθώς η Διοίκηση επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία για την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ το οποίο το περασμένο καλοκαίρι διέταξε την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Το ΣτΕ μετά από προσφυγές κλήθηκε τότε, να κρίνει τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022, με τα οποία ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) παρέμενε στο Υπερταμείο αντί να συμμορφωθεί η Διοίκηση με τις αποφάσεις της ολομέλειας του δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την υπαγωγή των δύο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις προς αξιοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις.

Για την θεραπεία αυτής της "εκτροπής” που επιχειρεί να καταργήσει τις αποφάσεις της Ολομέλειας για ύψιστης σημασίας δημόσιο αγαθό, κατατέθηκαν στο ΣτΕ αιτήσεις (Σωματείων ,πολιτών κλπ) περί μη συμμόρφωσης τις οποίες έκρινε το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης (Αντιπρόεδρος Παναγιώτα Καρλή, Σύμβουλοι Μαρία Σωτηροπούλου και Όλγα Παπαδοπούλου, εισηγήτρια επί των υποθέσεων). Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και Αικατερίνη Γεωργιάδου.

Με τις αποφάσεις του και τις πρόσφατες αλλά και τις παλαιότερες από όταν οι υπηρεσίες ύδρευσης πέρασαν στο Υπερταμείο , το ΣτΕ μεταξύ άλλων επικαλείται εκτός από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι “Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης” αλλά και τις διατάξεις που ορίζουν πως ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας και επομένως ότι υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις τίθενται εκτός κάδρου “αξιοποίησης” .

Στο μεταξύ με υπόμνημα τους οι Διοικητικοί Δικαστές ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας για την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Οι Διοικητικοί Δικαστές επικαλούνται την νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας που ρητά ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει την μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή.


Πηγή: news247.gr