Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ - Ειδήσεις Pancreta

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή ζήτησαν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ του νομού Ηρακλείου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ υποστηρίζουν, ότι το νομοσχέδιο θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού, του οποίου τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα επιδιώκουν, όπως τονίζουν να διαφυλάξουν, καλώντας σε συστράτευση στον αγώνα αυτό όλη την κοινωνία.

“Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!” αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ.

Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ

Παράλληλα, προσθέτουν ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Και εξηγούν: “Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ”.

“Η ιδιωτικοποίηση των νερών”, όπως αναφέρουν, “επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, σημειώνουν, το σύνολο των χωρών αυτών (270 περιπτώσεις από το 2000), επανάφερε την διαχείριση του νερού  στους Δήμους”.

Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ

“Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό!” τονίζουν στο ψήφισμά τους. Και προσθέτουν: “Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!”.

Τέλος καλούν τους βουλευτές και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού, να το καταψηφίσουν.

Σημειώνεται, πως χθες, με εισήγηση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα  κατά του πολυνομοσχεδίου, ενώ με ανάλογο ψήφισμα την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου.

(Φωτ. Παύλος Μπαριτάκης)


Πηγή: ertnews.gr