Ηράκλειο: Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ – ΕΚΗ την Τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίας - Ειδήσεις Pancreta

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τετάρτη το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου σωματεία και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Όπως είναι γνωστό, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλλλικής απεργίας την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία. “Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών” αναφέρει η ανακοίνωση. Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης το τοπικό νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνουν στις 11 το πρωί της Τετάρτης συλλαλητήριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν σωματεία, τοπικοί φορείς και πολίτες.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση για την αυριανή κινητοποίηση εξέδωσε η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
“Δίνουμε το παρόν στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 του Μάρτη 2023 στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί. Είναι η ελάχιστη συμβολή δική μας και όλου του λαού μας, ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα αυτό, αλλά να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην επαναληφθεί” αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων τα οποία, όπως τονίζεται, απαιτούν άμεση απάντηση και διερεύνηση:

  • Τι θα εγκαινίαζε ο Πρωθυπουργός; Ποιο ανύπαρκτο σύστημα θα παρουσίαζε;
  • Γιατί δεν εισακούστηκαν ποτέ  οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων;
  • Ποιος και με ποιες διαδικασίες τοποθέτησε στην θέση αυτή το Σταθμάρχη;
  • Γιατί δεν υλοποιήθηκε η «σύμβαση υπό εκτέλεση», που παρέλαβε έτοιμη η σημερινή Κυβέρνηση και αφορούσε τον τηλεχειρισμό και τη σηματοδότηση;
  • Η περιβόητη επιτροπή διερεύνησης ήδη έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γιατί δεν συγκροτήθηκε μια διακομματική επιτροπή;

Κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνει με ανακοίνωσή του και ο σύλλογος “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος”. Όπως αναφέρεται: “Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει». Η εξοικονόμηση πόρων, η λογική του «κόστους – κέρδους, οι ιδιωτικοποιήσεις, και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική των κυβερνώντων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους”.

Ακόμα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως, “οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που εκρήγνυνται σε σχολείο και αφαιρούν ζωές, τα αμφιθέατρα που δεν χωράνε τους φοιτητές, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια)”.

 Στο κάλεσμα των σωματείων για συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική- πανηρακλειώτικη απεργία ανταποκρίνονται και οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού, «ως συνέχεια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης του γονεϊκού και μαθητικού κινήματος ενάντια στις αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια τραγικά περιστατικά». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ενώσεων: «Οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι μόνο ανώριμα δεν είναι ούτε και αδιάφορα σε αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Πρωτοστατούν και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Τα συνθήματά τους ακούστηκαν παντού και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά ευθύνονται για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν».


Πηγή: ertnews.gr