Σκηνές «Αποκάλυψης» στις ΗΠΑ από την κακοκαιρία: 13 νεκροί, μπλακ άουτ και θερμοκρασίες Σιβηρίας - Ειδήσεις Pancreta

H άγρια ​​χειμερινή καταιγίδα συνεχίζει να «τυλίγει» μεγάλο μέρος των ΗΠΑ το Σάββατο (24/12), φέρνοντας εκτυφλωτικές χιονοθύελλες, παγωμένη βροχή, πλημμύρες και κρύο που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων. Προκαλεί χάος για όσους ταξίδευαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά όχι μόνο για αυτούς.

Η καταιγίδα έριξε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, γέμισε αυτοκινητόδρομους με σωρούς αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα και οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων.

Η καταιγίδα ήταν σχεδόν άνευ προηγουμένου σε έκταση, εκτεινόμενη από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά μέχρι το Ρίο Γκράντε κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Περίπου το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ έλαβε προειδοποιήσεις για τον καιρό και οι θερμοκρασίες έπεσαν δραστικά κάτω από τις κανονικές από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορών μέχρι τα Απαλάχια, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η «παγωμένη βροχή» κάλυψε με πάγο μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού Ειρηνικού, ενώ το βορειοανατολικό αντιμετώπισε την απειλή από παράκτιες και εσωτερικές πλημμύρες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένονταν να προκαλέσουν «επικίνδυνα ψυχρούς ανέμους σε μεγάλο μέρος των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ αυτό το εορταστικό Σαββατοκύριακο», ανέφερε η NWS, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες «θα δημιουργήσουν έναν δυνητικά απειλητικό για τη ζωή τους ταξιδιώτες που θα μείνουν αποκλεισμένοι».

Κρυοπαγήματα σε ελάχιστα λεπτά

κακοκαιρια ηπα, κυκλωνας βομβα, χιονια

«Σε ορισμένες περιοχές, το να είσαι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε.

Στα δεινά προστέθηκαν οι διακοπές ρεύματος που μέχρι αργά την Παρασκευή επηρέαζαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.

Καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδευαν ενόψει των Χριστουγέννων, περισσότερες από 5.700 πτήσεις εντός, προς ή από τις ΗΠΑ ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightAware.

Πολλοί αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και τα δυστυχήματα στοίχισαν τουλάχιστον έξι ζωές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια τεράστια καραμπόλα που περιελάμβανε περίπου 50 οχήματα στο Turnpike του Οχάιο. Ένας οδηγός στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι σκοτώθηκε την Πέμπτη αφού γλίστρησε σε έναν κολπίσκο και άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη σε ξεχωριστά δυστυχήματα στους δρόμους του Κάνσας.

hionia_ameriki.webp

Στον Καναδά, η WestJet ακύρωσε όλες τις πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για ένα πιθανό καιρικό φαινόμενο που θα συμβεί μια φορά τη δεκαετία. Ενώ βρίσκονταν στο Μεξικό, οι μετανάστες κατασκήνωσαν κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς περίμεναν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για τους περιορισμούς της εποχής της πανδημίας που εμποδίζουν πολλούς από το να ζητήσουν άσυλο.

Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι ένας «κυκλώνας βόμβα» - όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει πολύ γρήγορα σε μια ισχυρή καταιγίδα - είχε αναπτυχθεί, προκαλώντας συνθήκες χιονοθύελλας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών ανέμων και χιονιού.

Ακόμη και η Φλόριντα ήταν προετοιμασμένη για ασυνήθιστα ψυχρό καιρό καθώς εκδόθηκαν σπάνιες προειδοποιήσεις παγετού σε μεγάλα τμήματα της πολιτείας.

kakokairia_ipa_1.webp

Οι ακτιβιστές έσπευσαν να βγάλουν τους άστεγους από το κρύο. Σχεδόν 170 ενήλικες και παιδιά ζεσταίνονταν στο Ντιτρόιτ σε ένα καταφύγιο και ένα κέντρο θέρμανσης σχεδιασμένο να φιλοξενεί 100 άτομα.

«Πρόκειται για πολλούς επιπλέον ανθρώπους», αλλά δεν ήταν μια επιλογή να απομακρύνουμε κανέναν, είπε η Faith Fowler, εκτελεστική διευθύντρια της Cass Community Social Services, η οποία διαχειρίζεται και τις δύο εγκαταστάσεις.

Τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης στο Πόρτλαντ του Όρεγκον κάλεσαν εθελοντές εν μέσω μεγάλης ζήτησης και προβλημάτων προσωπικού, καθώς έπεσαν το χιόνι, η παγωμένη βροχή, ο πάγος και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ. είπε ότι ανέπτυξε την εθνική φρουρά για να μεταφέρει ξυλεία στις φυλές Oglala Sioux και Rosebud Sioux και να βοηθήσει στην απομάκρυνση του χιονιού.

«Έχουμε οικογένειες που βρίσκονται εκεί έξω για τις οποίες δεν έχουμε ακούσει εδώ και δύο εβδομάδες», είπε ο Wayne Boyd, επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου Rosebud Sioux.

kakokairia_ipa_3.webp

Στο συγκρότημα Pine Ridge Indian Reservation, η Harlie Young ήταν στριμωγμένη με πέντε παιδιά και τον πατέρα της γύρω από μια ξυλόσομπα καθώς χιονοπτώσεις μήκους 12 ποδιών έκλεισαν το σπίτι.

«Απλώς προσπαθούμε να δούμε τη θετική πλευρά ότι εξακολουθούν να έρχονται και δεν μας ξέχασαν», είπε.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε περιοχές της Νέας Υόρκης, οι παλιρροϊκές πλημμύρες πλημμύρισαν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις.

Στη Βοστώνη, η βροχή σε συνδυασμό με την υψηλή παλίρροια πλημμύρισε ορισμένους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Νεκροί και στην Ιαπωνία από την κακοκαιρία

Τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 80 προκάλεσαν οι πρόσφατες σφοδρές χιονοπτώσεις στις βόρειες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Οι χιονοθύελλες και τα κύματα με μεγάλο ύψος στις βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά και κατά μήκος της ακτής της θάλασσας της Ιαπωνίας είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν χιονοπτώσεις ύψους 60 εκατοστών, όπως προειδοποίησε τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Αργά μετά το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και περισσότεροι από 50 ελαφρά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.

Προβλήματα προκλήθηκαν στα δρομολόγια των τρένων, αλλά και στις πτήσεις των αεροσκαφών στα βόρεια της Ιαπωνίας, ενώ σε μερικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής χώρας προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.


Πηγή: ieidiseis.gr