6 Δεκεμβρίου 2008: Ο Αλέξης πέφτει νεκρός από το όπλο του Κορκονέα - 14 χρόνια μετά, η πληγή ανοιχτή - Λουλούδια στο μνημείο του - Ειδήσεις Pancreta

6 Δεκεμβρίου 2008: Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από το υπηρεσιακό όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σήμερα, 14 χρόνια μετά η «πληγή» μένει ανοιχτή.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης στα Εξάρχεια, με πολλούς να αφήνουν λουλούδια στο μνημείο του Αλέξη, στο σημείο όπου σκοτώθηκε από το χέρι του Κορκονέα.

Την ίδια ώρα, η πρώτη πορεία για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει ξεκινήσει στα Προπύλαια, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 450 άτομα. Στις 18:00 είναι το κάλεσμα για τη μεγάλη πορεία στα Προπύλαια ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 16:00 στο σημείο της δολοφονίας και γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων.

Το χρονικό της «μαύρης» ημέρας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου το 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξανδρος έπεφτε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδρα Κορκονέα.

Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του...

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν αμέσως στους δρόμους, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στην αστυνομική βία. Μόλις λίγα λεπτά μετά τη στυγερή δολοφονία, στήθηκαν τα οδοφράγματα και η οργή ήταν -και είναι- μεγάλη.

«Ακόμα δεν έχω καταλάβει»

«Πέρασαν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου και ακόμα δεν έχω καταλάβει το λόγο που έχω χάσει το παιδί μου. Η δολοφονία του ήταν ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό», τόνισε το 2019, η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο για τον άδικο χαμό του. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εκφράζουν την οργή τους για ότι συνέβη. Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί πράο, φιλήσυχο κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλουν την υστεροφημία του. Θα ήθελα όλα αυτά τα έκτροπα να αποφεύγονται καθώς προσβάλλουν την οικογένειά μας» πρόσθεσε. 


Πηγή: ethnos.gr