Νέα πρόκληση από το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας: «Να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου η Ελλάδα» - Ειδήσεις Pancreta

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου».

Πρόκληση και για την Κύπρο

Προκλητική είναι η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και για την Κύπρο, καθώς εξέφρασε την ικανοποίησή του «ένταξη της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής».

Επιπλέον τονίστηκε ότι «έχει δηλωθεί ότι οι προσπάθειες αποτροπής (κλείσιμο) λύσεων που βασίζονται στην αλήθεια και την ισότητα στο Κυπριακό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και ότι η υποστήριξη που δίνεται στη δίκαιη υπόθεση των 'Τουρκοκυπρίων', που είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».

Στη συνεδρίαση το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εντός και εκτός συνόρων επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν «με αποφασιστικότητα, πυγμή και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδιαίτερα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK - PYD/YPG, FETO και Daesh και συζητήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Σημειώθηκε επίσης ότι ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων που διεξάγονται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ τονίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί η ύπαρξη τους στην περιοχή και η δραστηριότητα των οποιοδήποτε τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν τα σύνορα της Τουρκίας, πόλεις, πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας. Επεσήμαναν επίσης ότι «κάθε απαραίτητο βήμα θα γίνει με αποφασιστικότητα».

Τέλος, αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Έχει κληθεί να αποφευχθούν οι μονομερείς συζητήσεις και τις μονομερείς πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα, η ηρεμία και το ειρηνικό περιβάλλον στην περιοχή.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο, κατά την ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.

Όπως είπε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.

«Κοινή γραμμή των τοποθετήσεών μου ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Σύνοδο, ο Υπουργών Εξωτερικών προχώρησε σε νέες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφέροντας χαρακτηριστικά «Βρίσκομαι σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το περιβάλλον ασφάλειας, τόσο σε Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο, όσο και σε Ευρω-Ασιατικό πλαίσιο. Αυτό, άλλωστε, είναι το καθοριστικό, το διαφοροποιό στοιχείο αυτού του Οργανισμού.

Από εκεί και πέρα, είχα τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα συχνές επαφές, παρότι μας συνδέει μαζί τους η μακρά παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κοινή γραμμή όλων των τοποθετήσεών μου, τόσο στην Υπουργική Σύνοδο, όσο και στις διμερείς επαφές, ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων ανεξαρτήτως των κρατών, και, κυρίως, η καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Βγάζει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα

Η τουρκική πρόκληση ήρθε στον απόηχο της NAVTEX με την οποία η Άγκυρα έβγαλε στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα της γειτονικής χώρας, Hurriyet είχε προαναγγείλει προ ημερών την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.

Αναλυτικά η NAVTEX που εκδόθηκε

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 02 DEC 22-31 JAN 23 IN TASUCU-1 AREA BOUNDED BY;

  • 36 06.63 K - 034 05.63 D
  • 36 08.63 K - 034 05.65 D
  • 36 08.62 K - 034 08.12 D
  • 36 06.60 K - 034 08.10 D

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 312159Z JAN 23.


Πηγή: ethnos.gr