Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου» - Ειδήσεις Pancreta

Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία της δομής, τοποθετείται στην «Κιβωτό του Κόσμου» με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών αναμένεται τα τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα της δομής, αλλά και οι δωρεές που είχαν εισπραχθεί.  

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής που είναι αρμόδια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκάλεσαν πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση στη δομή, καθώς ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη και διέταξε εφ’ όλης της ύλης έρευνα, ενώ συνεχίζεται και η έρευνα για τις καταγγελίες που «άνοιξαν» την υπόθεση.  

Ανοίγουν λογαριασμοί

Αντικείμενο των ερευνών αποτελεί η αναζήτηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα.

Η Αρχή, η οποία θα διενεργήσει με τα αρμόδια όργανα ανοίγματα λογαριασμών, είτε της δομής είτε φυσικών προσώπων, όπως του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αλλά και άλλων που μετείχαν στη διοίκηση, θα συντάξει σύντομα σχετικό πόρισμα.

Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον, το πόρισμα θα αποσταλεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία.

Στο επίκεντρο ο πατέρας Αντώνιος

Παράλληλα, την ώρα που αρχίζουν έρευνες για τα οικονομικά της δομής, οι εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή «τρέχουν» τις διαδικασίες με εξετάσεις μαρτύρων οι οποίοι κρίνεται ότι μπορούν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά ανήλικων ή και άλλα για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές ενεργούν τις έρευνες σε καθεστώς μυστικότητας λόγω της φύσεως της υπόθεσης και των εξαιρετικά ευαίσθητων πτυχών της.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάστηκε πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν σε δομή της «Κιβωτού», ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις εργαζομένων προκειμένου να επιβεβαιωθούν καταγγελίες παιδιών για κακοποιητικές εις βάρος τους συμπεριφορές.

Παράλληλα, η Εισαγγελία, μέσω του προϊσταμένου της Αντώνιου Ελευθεριάνου, οργανώνει με μυστικότητα και τήρηση όλων των κανόνων που απαιτούνται και την εξέταση παιδιών που διαβιούν στις δομές της «Κιβωτού».

Στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται πρωτίστως ο πατέρας Αντώνιος και ακόμη τρεις εργαζόμενοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).


Πηγή: kathimerini.gr