Ρωσία: Οι νέοι φεύγουν για να γλιτώσουν την επιστράτευση - Απίστευτες σκηνές στα σύνορα με Γεωργία - Ειδήσεις Pancreta

Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας με εκατοντάδες Ρώσους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η κίνηση του Πούτιν να ενεργοποιήσει για αρχή τουλάχιστον τους έφεδρους, ώθησε πολλούς νέους Ρώσους να θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία προκειμένου να γλιτώσουν τη στράτευση.

Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης τα εισιτήρια αεροπορικών εταιρείων εξαντλούνταν εν ριπή οφθαλμού. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή για απαγόρευση εξόδου από την χώρα ενώ στους δρόμους της Μόσχας ξέσπασαν συγκρουσεις πολιτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχουν συλληφθεί πάνω από 1.300 άτομα σε συνολικά 38 ρωσικές πόλεις.

Οι φωτογραφίες των νεαρών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα έχει προκαλέσει επίσης την χλεύη των Ουκρανών για τη δειλία τους και πως δεν κάθονται να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Η αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ιρίνα Βολκ, σε δήλωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι οι Αρχές ανέκοψαν τις προσπάθειες πολιτών να πραγματοποιήσουν, όπως αποκαλούσε, μικρές διαδηλώσεις.

«Σε ορισμένες περιοχές, έγιναν προσπάθειες για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες που συγκέντρωσαν έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων», φέρεται να είπε η Volk.

«Όλα αυτά σταμάτησαν. Και όσα άτομα παραβίασαν τους νόμους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για έρευνα και διαπίστωση της ευθύνης τους».

Σε διαδηλώσεις καλεί η αντιπολίτευση

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα Vesna κάλεσε σε διαμαρτυρίες, λέγοντας: «Χιλιάδες Ρώσοι άνδρες, οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας, θα μπουν στο κρεατομηχανή του πολέμου. Για τι θα πεθάνουν; Τι θα κλαίνε οι μαμάδες και τα παιδιά;».

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Οι αρχές έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις πριν από άλλες διαδηλώσεις. Η Τετάρτη ήταν οι πρώτες πανεθνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη των μαχών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο της Μόσχας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Στην Αγία Πετρούπολη, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να περικυκλώνουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και να τους κρατούν έναν προς έναν, φορτώνοντάς τους σε ένα λεωφορείο. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Καμία επιστράτευση!»

Μαρτυρίες διαδηλωτών

«Όλοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά το να βγεις έξω τώρα είναι πολύ επικίνδυνο, διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο διαδηλωτής Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής που φορούσε ένα σύμβολο ειρηνιστή στο στήθος του.

«Βγήκα στη συγκέντρωση σχεδιάζοντας να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι τους έχουν ήδη συλλάβει όλους. Αυτό το καθεστώς έχει καταδικάσει τον εαυτό του και καταστρέφει τη νεολαία του», είπε ο Αλεξέι, ένας 60χρονος κάτοικος που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του.

«Γιατί υπηρετείτε τον Πούτιν, έναν άνθρωπο που είναι στην εξουσία 20 χρόνια!» ένας νεαρός διαδηλωτής φώναξε σε έναν αστυνομικό.

«Ήρθα να πω ότι είμαι κατά του πολέμου και της επιστράτευσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Οξάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν το μέλλον μου για μένα; Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου», πρόσθεσε.

Οι χώρες της Βαλτικής κλείνουν τα σύνορα στους Ρώσους

Οι χώρες της Βαλτικής και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση, δήλωσαν από πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.

«Η άρνηση να εκτελέσει κανείς τα πολιτικά καθήκοντά του στη Ρωσία ή η επιθυμία να μην το πράξει, δεν συνιστούν επαρκή λόγο για να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα», σχολίασε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για την άρνηση αυτή. Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας διευκρίνισε ότι κάθε αίτηση για άσυλο θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Οι τρεις χώρες και η Πολωνία άρχισαν να διώχνουν τους Ρώσους πολίτες από τα σύνορά τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν όσο η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι Ρώσοι αντιφρονούντες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, οι οδηγοί φορτηγών, οι πρόσφυγες, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χώρες της ΕΕ και εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν συγγενικά πρόσωπα.


Πηγή: ieidiseis.gr