Ανησυχία στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά - Η Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο συνεννόησης - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις σχέσεις με την Τουρκία και δήλωσε ότι αδυνατεί να καταλάβει τι συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ειδικότερα ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης, καθώς και ότι η Τουρκία αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη εγκλωβίζεται στην ένταση, την οποία απέδωσε στην προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα.

Ερωτηθείς τι μπορεί να συνέβη μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η εικόνα που αποκόμισε αρχικά ήταν πως εκείνη η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι αδυνατεί να ιχνηλατήσει τι συνέβη από την πλευρά της Τουρκίας και υιοθέτησε την τακτική των ακραίων εντάσεων έκτοτε.

Σχολίασε επίσης ότι ότι η ελληνική πλευρά έδωσε από το 2019 και μετά απεριόριστες ευκαιρίες στην Άγκυρα για διάλογο, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Ο κ. Δένδιας σχολιασε επίσης ότι είναι περίεργο να επιλέγει η Τουρκία αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε επίσης ότι το δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή η αναλογία (ενίσχυσης κάθε χώρας με αμερικανικά όπλα) «επτά προς δέκα» υπέρ της Τουρκίας, πλέον έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.


Πηγή: news247.gr