Λασίθι – Α. Ζερβός: Η Σπιναλόγκα δεν θα μπει στην λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης - Ειδήσεις Pancreta

Η πρόθεση της Υπουργού Πολιτισμού και αθλητισμού να επιτρέψει τη λειτουργία καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στο κτίριο του νοσοκομείου, όπου εξυπηρετούνταν οι λεπροί “στα πλαίσια του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού, με συγκεκριμένες χρήσεις των κτιρίων στην βάση βιώσιμης αναπτυξιακής αξιοποίησης,” όπως αναφέρεται, καυτηριάστηκαν από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων «Οι αναρτήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα σε Αθηναϊκά μέσα, δείχνουν ότι η αλλαγή της στάσης του Υπουργείου Πολιτισμού – που απέκλεισε κατά την επίσκεψη της στον Δήμο η κ. Μενδώνη, την αυτοτελή εγγραφή της Σπιναλόγκας στην UNESCO – δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι το υπουργείο όπως δημοσιεύουν τα μέσα, έχει άλλους σχεδιασμούς για το νησί! Εν προκειμένω, την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο κτίριο του νοσοκομείου, όπου εξυπηρετούνταν οι λεπροί».

Ο κ Ζερβός κάνει λόγο για “ασέβεια προς το μνημείο και τους ανθρώπους που έζησαν απομονωμένοι για σειρά ετών”, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ένταξη του στην Unesco, ως μεμονωμένο μνημείο συνεπάγεται περιορισμούς και υποχρεώσεις “που δεν θα επιτρέψουν” όπως αναφέρει, στο υπουργείο να μετατρέψει “την οχυρή νησίδα από τόπο πόνου και οδυνης, σε σύγχρονη μονάδα εξυπηρέτησης τουριστών”

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην καθ’ όλα σκληρή επιστολή του στα ΜΜΕ αναφέρεται και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ένταξη της Σπιναλόγκα στην Ουνέσκο Θεωρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «ότι το μοναδικό σημείο το οποίο εθίγει από την εκπρόσωπο της ICOMOS, κατά την επίσκεψη της στον Δήμο μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου, ήταν η υπερ-έκθεση του νησιού στους επισκέπτες και η οργάνωση του ώστε να λειτουργεί διαφορετικά. Τέτοιου είδους σκέψεις είναι εκτός τόπου και χρόνου και σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να φανταστώ, ένα ανάλογο εστιατόριο στην Κνωσό, ή ένα Sushi bar στον βράχο της Ακροπόλεως. Σίγουρα τέτοια «σενάρια», είναι ακραία και ξεφεύγουν παντελώς από την λογική ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων».

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου επανέλαβε ότι η Σπιναλόγκα δεν θα μπει στην λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο “Δήμος Αγίου Νικολάου, δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια” Ο κ. Ζερβός στην επιστολή του αφήνει αιχμές για τη στάση που κράτησε το Υπουργείο σε προηγούμενο χρόνο όσον αφορά την πορεία ένταξης του φακέλου αναφέροντας χαρακτηριστικά “η κατάθεση του φακέλου εμποδίστηκε – καθ υπόδειξη – των υπηρεσιών του υπουργείου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα (λόμπι) που θα προετοιμάσει την ένταξη του νησιού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δεν είναι δυνατόν – καταλήγει- η περιοχή, να δεχτεί από το κράτος την υποβάθμιση του συγκεκριμένου μνημείου – του δεύτερου σε επισκεψιμότητα και πιο σημαντικού μνημείου της Κρήτης”


Πηγή: ertnews.gr