Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν – Συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις - Ειδήσεις Pancreta

Κορυφώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν μετά τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι ασκήσεις άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν έως την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, πάνω από 100 αεροσκάφη και 10 πολεμικά πλοία συμμετείχαν στα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια, που περιλάμβαναν πραγματικά πυρά. Η Κίνα εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους, στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, ενώ πέντε από αυτούς έπεσαν εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα και καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η γραμμή επικοινωνίας με το Πεκίνο είναι ακόμα ανοικτή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. «Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόσι, η οποία αφίχθη χθες Πέμπτη στο Τόκιο. Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Για το Κρεμλίνο, πάντως, η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. «Όλοι ξέρουμε τι προκάλεσε αυτές τις εντάσεις. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ήταν μία απολύτως περιττή επίσκεψη και πρόκληση. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει τις ασκήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκκληση στο Πεκίνο για ειρηνική επίλυση των διαφορών του με την Ταϊβάν απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, ενώ ο Αμερικανός υπoυργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή δεν αλλάζει. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονομερή προσπάθεια για την αλλαγή του Στάτους Κβο, ειδικά με τη βία. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική της “μιας Κίνας”» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: ertnews.gr