Εμβόλιο Κορονοϊού: Το 75% των Ελλήνων πολιτών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό - Τέλος στις τακτικές ενημερώσεις - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Τη λήξη των τακτικών ενημερώσεων για την πορεία του εμβολισμού ανακοίνωσε σήμερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύσταση για 4η δόση για ηλικιωμένους.
 

Την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης στο μέσο όρο της ΕΕ επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης ανακοινώνοντας ότι πλέον έχει εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού. Επίσης ανακοίνωσε το τέλος της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού, τονίζοντας πως αυτή πλέον θα γίνεται πιο αραιά.

Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα για 4η δόση παρά μονο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνια νοσήμετα.

Είπε ακόμη ότι "Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές"

Ειδικότερα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τους 20.300.000 εμβολιασμούς. "Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού".

Επίσης είπε ότι "Περισσότεροι από 7.800.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% επί του γενικού πληθυσμού και 84.6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 75% του γενικού πληθυσμού 85,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας των καθηγητών Ζαούτη - Παρασκευή για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως το ποσοστό θανάτου εμβολιασμένου είναι 1,5% σε σχέση με 11,7% σε ανεμβολίαστο ανά 100.000 ατόμων. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορονοϊός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, συνέχισε. Στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Η επιστήμη στην αναμέτρησή της με το άγνωστο, θα επικρατήσει, δημιουργώντας δεδομένα για την αντιμετώπιση επόμενων πανδημιών, τόνισε.

Γιώργος Σακκάς


Πηγή: news247.gr