Ηράκλειο: 75 λουκέτα σε καταστήματα εστίασης - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Τι ζήτησε ο κλάδος από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Τη δυναμική στήριξη του κλάδου της εστίασης που σβήνει μέσα στις μυλόπετρες της αφόρητης ακρίβειας και της φορολόγησης, ζήτησαν τα μέλη της διοίκησης  του Συνδέσμου Εστίασης νομού Ηρακλείου και η αντιπεριφερειάρχης κ. Ε. Κουτεντάκη από  τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη  στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν  στην Αθήνα. Αθροιστικά 75 επιχειρήσεις έβαλαν οριστικά λουκέτο στο Ηράκλειο, τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Αντωνακάκη στη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι ολέθρια η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% στην εστίαση από τον Ιούλιο. Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να μειωθεί ο δημοτικός φόρος των καταστημάτων μαζικής εστίασης που σήμερα είναι στο 5% και να εξισωθεί με αυτόν των καταστημάτων απλής εστίασης που είναι 0,5%.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός απάντησε θετικά το αίτημα του Συνδέσμου για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου σε ποσοστό άνω του 50%. Πρόκειται για ένα αίτημα που σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη είχε αναδειχτεί σε τοπικό επίπεδο και τελικά υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, καθώς όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός τις αμέσως επόμενες μέρες  θα μπει σε  εφαρμογή η πλατφόρμα για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής ποτών, διοργάνωσης εκδηλώσεων, πολιτισμού και εκπαίδευσης, εγκαταστάσεων γυμναστικής και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής που είχαν μείωση τζίρου 2019/2020 άνω του -50% λόγω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο υπουργός «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα μας για τα προγράμματα της Οικονομικής Ενίσχυσης του 8% του τζίρου του 2019, των κλάδων που είχαν μείωση τζίρου 2019/2020 άνω του -50% λόγω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό  μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή η πλατφόρμα για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές».

Οι όροι της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Όπως προκύπτει το μέτρο απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021  σκοπός είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας και να τις βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Εστίασης Μ. Αντωνακάκη
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Εστίασης Μ. Αντωνακάκη
 

Για να είναι επιλέξιμες, οι επιχειρήσεις πρέπει: Να υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 50% το 2021 σε σχέση με το 2020. Να μην είχαν εισόδημα το 2019.  Να ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2020 ή το 2021.

Η άμεση επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το 8% των εσόδων της εταιρείας το 2019.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν έσοδα ή δεν είχαν καμία δραστηριότητα το 2019, η άμεση επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το 8% των εσόδων της εταιρείας σε κάποιο εναλλακτικό έτος. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο ποσό των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η ενίσχυση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 30ής Σεπτεμβρίου 2022 και το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% των εν λόγω δαπανών.


Πηγή: patris.gr