Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, εντολή στον ρωσικό στρατό για επανέναρξη επιθέσεων - Ειδήσεις Pancreta

Εντολή επίθεσης από πάσα κατεύθυνση έλαβε ο ρωσικός στρατός, μετά την αναστολή των επιχειρήσεων που είχε διατάξει ο Βλ. Πούτιν από το βράδυ της Παρασκευής εν αναμονή των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν οριστικά το μεσημέρι του Σαββάτου και οι ρωσικές επιχειρήσεις επανεκκινούν με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες. Το Κίεβο συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία, ενώ ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, αλλά και στο Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις είχαν επί της ουσίας ανασταλεί τις τελευταίες ώρες εν αναμονή των εξελίξεων στις επαφές των δύο πλευρών για έναρξη των συνομιλιών υπό τους ρωσικούς όρους για ουδέτερο καθεστώς και αποστρατικοποίηση. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως «με ευθύνη της ουκρανικής ηγεσίας οι συνομιλίες κατέρρευσαν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επανεκκινούν». «Ο Πούτιν διέταξε χτες την αναστολή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία εν αναμονή των διαπραγματεύσεων. Αλλά το Κίεβο τις αρνήθηκε και η στρατιωτική επιχείρηση επανεκκινεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια της παραπάνω εξέλιξης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση. Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί. 

Ρωσικές πηγές εκτιμούν πως η αλλαγή στη στάση του Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά έκανε έκκληση στη Μόσχα για συνομιλίες και μάλιστα με βάση τους ρωσικούς όρους, οφείλεται σε αμερικανική και γερμανική παρέμβαση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υποστήριξε πως «δεν υπήρξε συμφωνία για τις συνομιλίες γιατί δεν ικανοποιήθηκε η ουκρανική πλευρά από τους όρους που προτάθηκαν από τη Μόσχα». Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι «η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας».

Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως «δεν θα καταθέσουμε κανένα όπλο, θα υπερασπιστούμε το κράτος μας, γιατί τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας». Ακολούθως ανέφερε πως «αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις» το βράδυ του Σαββάτου και «ελέγχουμε τις πολεις κλειδιά». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 200 Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Ωστόσο ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές απώλειες, με την Ουκρανία να υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί 3.500 ρώσοι στρατιώτες και τη Ρωσία να διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Πάνω από 100.000 είναι οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για γειτονικές χώρες και κυρίως στην Πολωνία. Πλήθος κόσμου έχει οδηγηθεί επίσης σε καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί σε ουκρανικές πόλεις, ορισμένα εκ των οποίων μέσα σε σταθμούς του μετρό. 


Πηγή: tvxs.gr