Περιφέρεια και Λότζια “βάφονται πορτοκαλί” και στέλνουν μήνυμα κατά της έμφυλης βίας - Ειδήσεις Pancreta

Με κεντρικό μήνυμα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ», η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης υλοποιούν για δεύτερη χρονιά εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ενδοοικογενεακής κακοποίησης. Αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ως την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, σήμερα στις 6 το απόγευμα το κτίριο της Περιφέρειας, αλλά και το Δημαρχείο θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί, το χρώμα της αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί μουσικό δρώμενο από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και επίδειξη ακροβατικής γυμναστικής από τις αθλήτριες του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και των γυναικείων οργανώσεων και συλλόγων. Επιπροσθέτως, θα διεξαχθεί Διαδικτυακή Εσπερίδα από το Δήμο Αγίου Νικολάου, με θέμα «Δεν είσαι μόνη. Ενημερώσου. Μίλα», 5:00-7:30μ.μ. και Διαδικτυακή Εκδήλωση Λόγου & Διαλόγου, 6:00μ.μ. Ακόμη θα υλοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γόρτυνας, με τίτλο: «Τολμώ….να πω ΟΧΙ».

Σε όλη τη διάρκεια των 16ήμερων δράσεων θα πραγματοποιηθεί διάχυση υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (μπλούζες, φυλλάδια, μάσκες, αφίσες, κορδέλες, μπαλόνια), στους Δήμους/ΔΕΠΙΣ της Κρήτης και σε γυναικείες οργανώσεις και συλλόγους. Επίσης, συνεργάτριες/συνεργάτες της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, των ΔΕΠΙΣ Κρήτης και των Δομών του Δικτύου της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θα αρθρογραφήσουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Κοινωνικά Δίκτυα.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Οι 16ήμερες δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για δεύτερη χρονιά αποσκοπούν στην επαύξηση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τις γυναικοκτονίες και τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης, που έχουν αυξηθεί ανησυχητικά και στη χώρα μας, αλλά και στο νησί μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η φετινή 16ήμερη εκστρατεία υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, τις ΔΕΠΙΣ της Κρήτης, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων, τις Δομές του Δικτύου της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Ηράκλειο, το Σύνδεσμο Γυναικών και Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα», τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, των ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου, της Σχολής Χορού «Cadance», της Ορχήστρας Κρουστών Δρόμου, οι «ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΟΙ», των Γυναικείων Ομάδων Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ του Γυμναστικού Συλλόγου «Εργοτέλης», το Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τηλεφωνική γραμμή

Για ενημέρωση, συμβουλευτική και καταγγελίες μπορείτε να καλείτε την Πανελλήνια, 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή να στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών. Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις διευθύνσεις, μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr.


Πηγή: ertnews.gr