28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις - Τα μέτρα - Ειδήσεις Pancreta

Παρέλαση με μάσκα για τους θεατές, κανονικά η διεξαγωγή και των δύο παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη και πλήρης ματαίωση για την Ημαθία, είναι η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το υπουργείo Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση - να φορούν τις μάσκες τους».

Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί μία χαοτική κατάσταση, από το πρωί της Παρασκευής, σχετικά με το αν θα παρελάσουν μαθητές. Τα ΜΜΕ ανάφεραν ότι με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και θα περιοριστεί αυστηρά στα 60 λεπτά.

Όπως επισημαινόταν, είχε δημιουργηθεί σύγχυση λόγω των δύο εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα, καθώς η μία ανέφερε ότι η παρέλαση θα είχε διάρκεια 60 λεπτών, ενώ η δεύτερη δεν περιλάμβανε χρονικό περιορισμό.

Τελικά, το υποργείο Εσωτερικών εξέδοσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάρισε, ότι «οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά».

Ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει:

«Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά.

Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.».

Ματαιώνεται η παρέλαση στην Ημαθία

Να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου αποφασίστηκε ομόφωνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, είναι η μεγάλη έκταση που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο η διασπορά του κορωνοϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας από την απειλή της επιπλέον μετάδοσης του ιού λόγω του συνωστισμού που θα προκαλούνταν.

Στην Ημαθία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη την Ελλάδα.


Πηγή: tvxs.gr