Σεισμός στην Κρήτη: Ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος - Φόβοι πως το ένα ρήγμα ενεργοποιεί το άλλο - Ειδήσεις Pancreta

Φόβοι για έναν νέο μεγάλο σεισμό υπάρχουν στην Κρήτη, μετά τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13.10.2021).

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μειτασεισμούς μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

Όπως είπε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.

Και ο κ. Παπαζάχος αλλά και ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά ακόμα δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

«Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό»

Από τη μεριά του, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό».

Σχετικά με το αν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σχετίζεται με αυτόν στο Λασίθι είπε πως «το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».

Λέκκας: Γιατί δεν λέμε με βεβαιότητα πως ήταν ο κύριος σεισμός

ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ.

Όπως επισήμανε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Πρόσθεσε δε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος.

Ακόμα, υπογράμμισε πως ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Εξήγησε, ακόμα, ότι αυτά τα ρήγματα δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

Ενεργοποίηση ρηγμάτων και έξαρση του κεντρικού και ανατολικού τόξου

Επίσης, οι σεισμολόγοι συμφωνούν στο ότι υπάρχει έξαρση των σεισμών στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας, και πως μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο ή να επιταχύνει την ενεργοποίηση.,

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται» είπε ο κ. Χουλιάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας Παπαζάχος τονίζει πως ένας σεισμός σαν αυτό των 6,3 Ρίχτερ μπορεί να ενεργοποιήσει κοντινά ρήγματα που είναι και πιο κοντά στην στεριά.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ξεκάθαρα πως «τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» τόνισε.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη» σημειώνει από τη μεριά του ο κ. Χουλιάρας.

Όλοι οι σεισμολόγοι πάντως συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα με τα παλιά κτίρια, και δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την αντισεισμική θωράκιση.

Δήμαρχος Σητείας: Κλειστά τα σχολεία

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Γιώργος Ζερβάκης ,δήμαρχος Σητείας, ανέφερε πως δεν υπήρξε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Σήμερα θα γίνουν αυτοψίες αλλά δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές.

Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε κάποιες ιδιοκτησίες αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Επίσης ανέφερε πως θα είναι κλειστά τα σχολεία για να γίνει ποιο ενδελεχής έλεγχος.

«Αισθάνθηκα πως ήταν πιο δυνατός κι από το σεισμό της Αθήνας» σημείωσε.


Πηγή: tvxs.gr