Σεισμός στην Κρήτη: Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό - Κλειστά τα σχολεία σε Σητεία και Ιεράπετρα - Ειδήσεις Pancreta
Eurokinissi
 
Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Περιμένουν δόνηση η οποία θα ξεπερνά τα 5 Ρίχτερ. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και οι υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και Ιεράπετρας.
 

Φτωχή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη όπου χθες σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου και η οποία έγινε αισθητή ακόμα και σε Κύπρο, Αίγυπτο και Κυκλάδες.

Οι σεισμολόγοι αναμένουν μετασεισμό ένω των 5 Ρίχτερ ο οποίος θα δείξει οτι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Oπως τονίζουν χαρακτηριστικά η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές και να προκληθούν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο σημείο, τόνισε ότι «δε γνωρίζουμε την “οροφή” της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει» ενώ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ανέφερε πως η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Ο Βασίλης Παπαζάχος μίλησε για διαφοερτικά ρήγματα που προκάλεσε τους σεισμούς στην Κρήτη.

Κλειστά τα σχολεία σε Σητεία και Ιεράπετρα

Κλειστά θα παραμείνουν για σήμερα Τετάρτη τα σχολεία και οι υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και Ιεράπετρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο καθώς επίσης και κατολισθήσεις στο εθνικά και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης στο cretapost.gr, τα συνεργεία ήδη εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση των βράχων και καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν και πάλι οι δρόμοι σε κυκλοφορία.

Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

O σεισμός που σημειώθηκε μόλις λγες μόλις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Η ισχυρή δόνηση δεν άφησε, ευτυχώς, πίσω της μεγάλες καταστροφές, με εξαίρεση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα να καταρρεύσει αλλά και κάποιες κατολισθήσεις.


Πηγή: news247.gr