Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta
Από τον σεισμό έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτίρια, κυρίως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Φωτο: cretalive.gr
 
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:15 το πρωΐ της Δευτέρας στην Κρήτη.
 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ένταση του σεισμού ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Άρβης στο νότιο Ηράκλειο ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είναι εντάσεως 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτίρια, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στα χωριά Αγιές Παρασκιές, Πατσίδερο, Θραψανό ενώ κατολίσθηση έχει σημειωθεί στον Προφήτη Ηλία,μ κλείνοντας τον δρόμο προς το χωριό.

Λόγω και της ώρας που σημειώθηκε ο σεισμός, εκατοντάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ έχουν διακοπεί και τα μαθήματα στα σχολεία, με τους μαθητές να βρίσκονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκτός κτιρίων. Σύμφωνα με τελευταία δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί ενώ τουλάχιστον στον Δήμο Ηρακλείου, δεν έχουν αναφερθεί, προς στιγμήν, ζημιές ή τραυματισμοί.

Πολίτες του Ηρακλείου έχουν βγει στις πλατείες υπό τον φόβο των μετασεισμών.
cretapost.gr
 
Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.
cretalive.gr
 
Τα μαθήματα σταμάτησαν και οι μαθητές έχουν βγει εκτός κτιρίων.
cretapost.gr
 

Ήδη έχουν σημειωθεί και οι πρώτοι μετασεισμοί. Ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε 10 λεπτά αργότερα και ήταν εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο δεύτερος σημειώθηκε στις 9:36 και ήταν εντάσεως 2,8 Ρίχτερ ενώ στις 9:37 σημειώθηκε ένας ισχυρότερος μετασεισμός, εντάσεως 4,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα, ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί ενώ ήταν μεγαλύτερος από το αναμενόμενο.


Πηγή: efsyn.gr