Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στα σχολεία - Πάνω από 1.000 το πρώτο διήμερο - Ειδήσεις Pancreta

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καθώς εντείνονται οι φόβοι για διασπορά του κορονοϊού στις μικρότερες ηλικίες με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, πλέον θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, κάθε εβδομάδα, ο αριθμός των μαθητών που διαγιγνώσκονται με κορονοϊό.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε μόνο για τα τμήματα ή τα σχολεία που έκλειναν λόγω κρούσματος, δημοσιεύντας τον αριθμό των σχολικών μονάδων και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Καθώς καλπάζει η διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα», τις δύο πρώτες ημέρες απ' το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς εντοπίστηκαν 1.000-1.500 κρούσματα σε σύνολο περίπου 800.000 self test, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δίνοντας βαρύτητα στον εμβολιασμό, προκειμένου να μην ξανακλείσουν τα σχολεία», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως διευκρινίστηκε σήμερα από τον Γ. Οικονόμου στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος εκτός των εμβολιασμένων θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα δωρεάν: Δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δύο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ κάθε ημέρα!

Στο μεταξύ έντονη ανησυχία εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν... Το 20 με 25% των παιδιών θα μολυνθούν υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου, 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΣΚΑΪ.

Χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι για την ηλικιακή ομάδα 15 – 17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Για την ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 14,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά. Άρα, συμπλήρωσε, στο σύνολο στις δύο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί περισσότερο από 140.000 παιδιά. Και εδώ παρατηρείται μια σημαντική αύξηση με 13.5000 παιδιά να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε.


Πηγή: efsyn.gr