Σχολεία: Στα ύψη η ανησυχία για διασπορά κρουσμάτων - Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα - Ειδήσεις Pancreta
Έντονη ανησυχία καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, το 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε ανήλικους
 

Τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, το κλίμα όμως που επικρατεί μόνο ήρεμο δεν είναι, αφού οι φόβοι που εκφράζονται για διασπορά κρουσμάτων είναι συνεχείς και έντονοι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνουν τα ποσοστά των λοιμώξεων στα παιδιά αποδεικνύουν άλλωστε περίτρανα πως οι ανήλικοι μεταδίδουν με μεγάλη ευκολία τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα οι γονείς δέχονται πιέσεις για εμβολιασμό των παιδιών τους κι οι ειδικοί επισημαίνουν πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα.

Σε ανήλικους 1 στα 3 κρούσματα 

Το 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορά ανήλικους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα η ίδια αναλογία ήταν το 1 στα 4 παιδιά, ωστόσο σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ τεστ στη χώρα, άρα και περισσότερες λοιμώξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ειδικότερα, τα 805 από τα 2.919 συνολικά κρούσματα αφορούν ανήλικους 0 - 17 ετών.

Ανησυχεί η διασπορά του ιού στα σχολεία

Στο μεταξύ προβληματισμό προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, με δεδομένα και τα παραπάνω νούμερα. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται για την πιστή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολλοί κυρίως στην πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατφόρμα για τη δήλωση των self test των μαθητών είχαν δηλωθεί 710 θετικά. Αυτά στη συνέχεια θα εξεταστούν και εργαστηριακά.

Ειδικότερα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 858.000 γονείς είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ που έκαναν τα παιδιά τους και 710 από αυτά δήλωναν πως επρόκειτο για κρούσμα.

Λινού: Σε έναν μήνα το ποσοστό παιδιών που θα μεταδίδει κορονοϊό θα είναι μεγαλύτερο

Οι φωνές των ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα - και κυρίως τον χειμώνα- μιλώντας για αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά μέχρι 17 ετών καθημερινά πληθαίνουν. Η τοποθέτηση της κυρίας Αθηνάς Λινού το πρωί της Τρίτης στο OPEN TV είναι χαρακτηριστική. 

«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων. Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό. 

«Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι τώρα» σημείωσε στο Open και την εκπομπή «»Ώρα Ελλάδος».

«Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία», τόνισε.

Φώτης Πατσουράκος: Mεγάλο πρόβλημα η χαμηλή τιμή του rapid - Δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό

Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος, σχολίασε τη χαμηλή τιμή του rapid test, η οποία δεν επιτρέπει να προσληφθεί νέο προσωπικό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έστω ένα μικρό κέρδος.

«Αυτό που αντιμετωπίστηκε χθες ήταν τα rapid test, έγιναν πάρα πολλά rapid test. Περίμενα να έβλεπα παραπάνω κρούσματα, αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα περιστατικά, αλλά αυτό φέρνει μια δυσκολία στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων. Όταν έρχονται πενταπλάσια άτομα από εκείνα που περιμένεις να αντιμετωπίσεις και έχεις και τους άλλους ασθενείς, είναι δύσκολο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χαμηλή τιμή του rapid test. To κόστος είναι περί τα 10 ευρώ και το rapid test κοστίζει πάλι 10 ευρώ. Αν δεν έχεις έστω και ένα μικρό κέρδος, αν χρειαστεί να προσλάβουμε προσωπικό, δεν θα το προσλάβουμε», σημείωσε.

O ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες

Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των μαθητών που θα έχουν επιβεβαιωμένο θετικό τεστ έτσι ώστε να υπάρχει μια «εικόνα» για την κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Η απάντηση αυτή δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση,  αν δηλαδή θα παρέχει στοιχεία για τα θετικά τεστ των μαθητών.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας τόνισε στο ethnos.gr, ότι η ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Πάντως, και την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε μονάχα για τα τμήματα ή τα σχολεία τα οποία έκλειναν λόγω κρούσματος, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του, τον αριθμό των σχολικών μονάδων και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται. Tόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρούς φόβους για τη διασπορά του κορονοϊού το επόμενο διάστημα και υπογραμμίζουν ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της «άδειας αίθουσας» , αφού τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων προβλέπουν ότι ένα  τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν στα νηπιαγωγεία δηλώνουν ότι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε άδειες αίθουσες.

Όπως υπογραμμίζει στο ethnos.gr, η νηπιαγωγός και εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, Μαρία Σπανού «στα νηπιαγωγεία δεν έχουμε θρανία και τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Αν νοσήσει ένα τότε θα νοσήσουν όλα. Ταυτόχρονα οι μαμάδες δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον μάθουν ότι υπάρχει έστω και ένα κρούσμα. Όταν η επιτροπή συνέταξε τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας μάλλον δεν έλαβε υπόψη της την ιδιαιτερότητα που έχουν τα νηπιαγωγεία και τον τρόπο με τον οποίο κάθονται τα μικρά παιδιά». 

Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε

«Το φετινό άνοιγμα των σχολείων  φορτίζεται αρνητικά από την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», που πλήττει με δεκαπλάσιο ρυθμό τους νέους και απειλεί σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα να κλείσει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία. Οι ειδικοί κρούουν καιρό τώρα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Με την επικίνδυνη αυταπάτη ότι με το 25% των μαθητών Λυκείου και το 13% των μαθητών Γυμνασίου εμβολιασμένους, μπορεί να υφίσταται υγειονομικό «τείχος», τονίζει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Κεραμέως σε γονείς: Εμβολιάστε τα παιδιά 

Πάντως, και χτες η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέμεινε και παρότρυνε τους γονείς μαθητών άνω των 12 ετών να «εμβολιάσουν τα παιδιά τους, προφυλάσσοντας πρώτα από όλα τα ίδια τα παιδιά». Ανάλογες συστάσεις έκανε και προς τους εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι «έτσι θα συμβάλλουν στη θωράκιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά θα αποτελέσουν και παράδειγμα προς μίμηση  

Αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν

Υπάρχει ήδη σύστημα, που προβλέπει αναπληρώσεις εκπαιδευτικών, εφόσον απαιτηθεί, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.«Ο γονιός ξέρει πως ο δάσκαλος που είναι μέσα στην τάξη, έχει κάνει είτε rapid test είτε εμβόλιο ή έχει νοσήσει. Οπότε, είναι ασφαλής ως προς τον δάσκαλο», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος .Όσο για το αν υπάρξουν ζητήματα με κάποιον εκπαιδευτικό που νοσήσει και χρειαστεί να μπει σε καραντίνα, είπε πως «υπάρχει σχεδιασμός για την αναπλήρωση των δασκάλων ή εκπαιδευτικών. Ούτως ή άλλως, υπάρχει ένα μεγάλο σύστημα για τις περιπτώσεις που δεν θέλουν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πιστοποιητικό, προβλέποντας για λειτουργία του συστήματος και πέραν αυτού με αναπληρώσεις καθηγητών και δασκάλων».


Πηγή: ethnos.gr