Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα - Oι φλόγες έφτασαν στα Βασιλικά, καίγονται σπίτια στο Κυπαρίσσι - Ειδήσεις Pancreta
EUROKINISSI
 
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια, καθώς οι φλόγες έχουν μπει στα Βασιλικά.
 

Ωρες αγωνίας στη Βόρεια Εύβοια όπου η φωτιά «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά της. Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ το πύρινο μέτωπο μπήκε στον οικισμό των Βασιλικών.

Την ίδια ώρα, σπίτι έχουν παραδοθεί στις φλόγες καθώς κατοικίες φλέγονται αυτή την ώρα στην περιοχή Κυπαρίσσι.

Πλέον ο βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, egnomi.gr, το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Νωρίτερα, ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN τονίζει πως δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλη κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Πευκί το οποίο είναι προς εκκένωση, εκφράζει τον φόβο της πως «θα καούμε όλοι σαν τα ποντίκια», κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα στο σημείο. «Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος», λέει ακόμα μία κάτοικος.

Δραματική έκκληση: «Αν δεν ανακοπεί η φωτιά, θα φτάσει στη Χαλκίδα»

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα». Αυτή είναι η ανατριχιαστική φράση του δημάρχου Μνατουδίου κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαντουδίου.

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια» είπε στον Real fm ο κ. Τσαπουρνιώτης.


Πηγή: ieidiseis.gr