Μεγάλη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία - Εκκενώθηκαν χωριά - Ειδήσεις Pancreta

Τρεις πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τοπικών μέσων, έχουν εγκλωβιστεί άτομα στην περιοχή, ενώ πολλά σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Hλεία Live», πρόκειται για άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε στάβλο στο Πελόπιο, περιοχή για την οποία είχε δοθεί νωρίτερα εντολή προληπτικής εκκένωσης. Μαζί με το Πελόπιο, το μήνυμα του εκτάκτου ανάγκης του 112 ζητούσε την εκκένωση προς Πύργο (μέσω της Ε.Ο Τρίπολης – Ολυμπίας) και των κατοίκων Πλατάνου, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέου.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου σε τρείς τοποθεσίες. Η μία αφορά στην περιοχή Ηράκλεια, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας. Όπως μεταδίσει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική και για την προληπτική εκκένωση τριών ακόμη κοινοτήτων, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία. Ειδικότερα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Η δεύτερη είναι σε δασική έκταση στην περιοχή Καυκανιές, ενώ νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μιράκα. την περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

«Εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα», τότε η φωτιά θα είχε ήδη σβήσει δήλωσε ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο κ. Αρβανίτης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε πως «εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα, θα πιάναμε τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δήλωσε πως ευελπιστεί «έστω και τώρα» πως τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν αποφασιστικά και θα σβήσουν την πυρκαγιά πριν από τη δύση του ηλίου.

Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, καθώς «είμαστε πίσω στο 2007», όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο να καεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει' προς τις κοινότητες», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Επίσης λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χλμ έως το 130ο χλμ.


Πηγή: tvxs.gr