Καύσωνας Αυγούστου: Γιατί θα είναι ιστορικός - Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών - Ειδήσεις Pancreta

EUROKINISSI - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο καύσωνας του Αυγούστου 2021 φαίνεται πως τελικά θα μείνει στην μνήμη μας για καιρό και στα κιτάπια των επιστημόνων , καθώς φέρνει ακραία ζέστη, με τον υδράργυρο να πρόκειται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως το νέο κύμα ζέστης είναι απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, με αποτέλεσμα να αναμένεται απότομη άνοδος της θερμοκρασίας με όλες τις σχετικές υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα.

Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, διευκρινίζει ότι το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα καυτό, αλλά θα μείνει και στην ιστορία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειωθούν.

Χαρακτηριστικά, οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, είναι οι εξής:

- 10-16/8 1957: Αγρίνιο 44,8

-20-26/8 1958: Τρίκαλα 47,2

-10-15/8 1994: Λαμία 44

-19-22/8 2006: Άργος 44

- 24-26/8 2007: Άργος 42,4

Επίσης, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο iEidiseis τόνισε ότι τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 45 βαθμούς.

«Η πιο θερμή μέρα θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς» και αυτό θα λάβει χώρα σε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία, η Νότια Κρήτη ακόμη και σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων. Τις επόμενες μέρες πάντως και έως τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας θα έχουμε πολύ ζέστη, με την θερμοκρασία να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Ο αεροχείμαρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα»

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φέρει ο καύσωνας Αυγούστου, σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν ως ιστορικό.

Μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επικαλούμενο τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, κάνει λόγο για θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου την Δευτέρα.

Ο καύσωνας αυτός θα έχει λοιπόν υψηλές θερμοκρασίες τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και προς τις ελάχιστες τιμές αλλά και μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί του ΕΑΑ, Γ. Παπαβασιλείου, Σ. Βουγιούκας και Κ. Λαγουβάρδος, για την άνοδο της θερμοκρασίας θα ευθύνεται ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρου.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως «ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

«Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαιτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

1 kauswnas giati tha einai istorikos 30 7 2021

Οι περιοχές που «ψήθηκαν»

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Παρασκευή 30/7, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλές περιοχές έχουν αρχίσει να «ψήνονται», με την απότομη άνοδο στον υδράργυρο να επιβεβαιώνει πως έρχεται ένας ιστορικός καύσωνας.

Ακολουθούν οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμορκασίες για την Παρασκευή 30/7:

2 kauswnas giati tha einai istorikos 30 7 2021

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο με τα αναλυτικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους ενόψει του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Πηγή: ieidiseis.gr