Κρούσματα στα νησιά: Ο εμβολιασμός, η μετάλλαξη Δέλτα και τα τοπικά lockdown - Ειδήσεις Pancreta
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 
Μέτρα απαγόρευσης και όχι πρόληψης εξετάζει ακόμη η κυβέρνηση, την στιγμή που τα κρούσματα στα νησιά καλπάζουν, καθώς οι περιορισμοί δεν μπορούν να βάλουν «φρένο» στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά, παρά τις διαβεβαιώσεις για «covid free καλοκαίρι». Μετά το «μάθημα» από το περσινό καλοκαίρι και τις προειδοποιήσεις για την λήψη προληπτικών μέτρων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στο τραπέζι σχέδια απαγόρευσης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος λοιπόν, αλλά ως παρωδία, καθώς όχι μόνο υπάρχουν τα εμβόλια, αλλά στα νησιά που «κοκκινίζουν» οι εμβολιασμοί προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο gov.gr, η Μύκονος που βρίσκεται σε lockdown στη καρδιά του καλοκαιριού, είναι η πρωταθλήτρια της εκστρατείας «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ακολουθεί η Σαντορίνη, με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού.

Παρόλα αυτά, αρκετά νησιά με βάση τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά την Πέμπτη 15 Ιουλίου, βρίσκονται κοντά στο lockdown, παρά το γεγονός πως σχεδόν οι μισοί κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά εμβολιασμού σε Μύκονο και τα νησιά που φλερτάρουν με το lockdown, έχουν ως εξής:

-Μύλος: 62,94%

-Σαντορίνη: 60,92%

-Πάρος: 58,72%

-Ίος: 54,13%

-Μύκονος: 53,87%

-Ηράκλειο: 37, 37%

-Ρέθυμνο: 33,70%

Σημειώνεται, πως στις 20 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.565 νέα κρούσματα, 9 θανάτους από κορονοϊό και 121 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νησί που παρουσιάζει αύξηση ιικού φορτίου άνω του 180%, η Μήλος 183%, η Ρόδος 151% και η Ζάκυνθος 143%.

Ακολουθεί πίνακας με τον ημερήσιο αριθμό και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 20 Ιουλίου 2021

1 nhsia krousmata koronoios topika lockdown 20 7 2021

Τα ερωτήματα, τα μέτρα που φεύγουν και οι σκέψεις στο τραπέζι

Η άνοδος των κρουσμάτων στα παραπάνω νησιά που είναι πόλος έλξης τουριστών, σε συνδυασμό με τον ρυθμό εμβολιασμού, προκαλούν ένα μεγάλο ερώτημα.

Πού τελικά εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις, δηλαδή σε μόνιμους κατοίκους, τουρίστες ή εργαζόμενους για σεζόν; Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δηλώνουν άγνοια, ενώ δεν φαίνεται πως πρόκειται να γίνει επίσημα καταγραφή, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων....

Το σίγουρο είναι ότι συμφωνούν πως σε ένα νησί με 50.000 τουρίστες ή και 100.000 ο συνωστισμός και η ανύπαρκτη εφαρμογή των μέτρων τροφοδοτούν την έκρηξη της μετάλλαξης Δέλτα.

Παράλληλα, ενώ τα κρούσματα καλπάζουν σύμφωνα με τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης και όχι πρόληψης.

Μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την κούραση της κοινωνίας για την ανυπαρξία προληπτικών μέτρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μύκονος.

Βρίσκεται σε lockdown για λιγότερο από μία εβδομάδα και ήδη υπάρχουν σκέψεις ώστε να αποσυρθούν τα μέτρα. Πράγματι τα νέα κρούσματα δείχνουν μια σταθεροποίηση, πράγματι η αντίδραση των επιχειρηματιών ήταν μεγάλη, αλλά και πάλι η πρόληψη υστερεί.

Η περίπτωση της Κρήτης

Στην Κρήτη βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι αποθήκες εμβολίων στην Ελλάδα. Παρά το πολύμηνο lockdown και την άμεση πρόσβαση στα εμβόλια, οι ρυθμοί εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά νούμερα.

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό είχε γίνει έκτακτη σύσκεψη στο νησί, παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά και των τοπικών φορέων, με την γραμμή να είναι η εξής: Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να πείσουν για τον εμβολιασμό, καθώς η Πολιτεία έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα και έχει κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να πείσει τους πολίτες.

Βέβαια, με την συγκεκριμένη στάση, δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα. Σταμάτησε η ευθύνη της Πολιτείας, καθώς έχει ξεμπερδέψει με το τυπικό σκέλος; Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν εκ νέου σε μια περιοχή;

Τοπικό lockdown είναι η απάντηση -με ότι επιπτώσεις συνεπάγεται σε κοινωνία/οικονομία.

Το παράδειγμα της Κρήτης και της Μυκόνου, μάλλον δείχνει το μέλλον για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα άλλο νησί, σε μια περιοχή που οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν εμβολιαστεί σε υψηλά ποσοστά, αλλά ο τουρισμός και η ανύπαρκτοι έλεγχοι θα οδηγήσουν σε νέες δυσάρεστες καταστάσεις, δηλαδή νέα τοπικά lockdown.

Ακολουθεί χάρτης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, έως τις 20 Ιουλίου, με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες)

2 nhsia krousmata koronoios topika lockdown 20 7 2021


Πηγή: ieidiseis.gr