Η ανατριχιαστική λίστα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα - Ειδήσεις Pancreta

Την ώρα που τα ΜΜΕ έκαναν victim blaming, προκρίνοντας τίτλους όπως «Απειλούσε με διαζύγιο η Καρολάιν» και ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας έδινε οδηγίες προς επίδοξους γυναικοκτόνους αποκαλώντας βλάκα τον δολοφόνο γιατί δεν ομολόγησε αμέσως να γλιτώσει με 4-5 χρόνια φυλακή, άκουγα από το Κόκκινο 105.5 την Αλέκα Ζουμή και την Μαρία Θανασούλια να απαριθμούν τις γυναικοκτονίες των τελευταίων δύο ετών.

Δεκατέσσερις γυναίκες, που δολοφονήθηκαν όπως η Καρολάιν, από χέρια οικεία, συντρόφων, συζύγων, πρώην εραστών. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2020, έχουν ατύπως καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες, ενώ όπως θα δούμε παρακάτω, κάθε μέρα 137 γυναίκες στον κόσμο δολοφονούνται από σύντροφο ή σύζυγο. Μόνο το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν δέκα γυναικοκτονίες, το 2019 οκτώ, ενώ το 2018 δεκατρείς.

14 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες από τον Νοέμβριο του 2019

► Νοέμβρης 2019: Κλειώ 31ος ετών, ΑΜΕΑ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 40χρονο φίλο της μέσα στο σπίτι τους στην Κρήτη

► Δεκέμβρης 2019: Αδαμαντία 33ων ετών: δολοφονήθηκε από τον 54χρονο σύζυγό της, με κυνηγετική καραμπίνα μπροστά στα μάτια του 4χρονου παιδιού τους, στην Κρήτη

► Ιανουάριος 2020 Γυναίκα: 50 χρόνων δολοφονήθηκε από τον 48χρονο σύζυγό της, στην Μακρακώμη Φθιώτιδας

► Ιανουάριος 2020: Evin Ekrem Ali 32 χρόνων: δολοφονήθηκε από τον 45χρονο σύζυγό της, ο οποίος της κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, όπου ζούσαν με τα 4 παιδιά τους.

► Μάρτιος 2020: Γυναίκα 44 χρόνων πέθανε από ασφυξία ενώ αντιστέκονταν κατά τη διάρκεια του ομαδικού βιασμού της από δύο άντρες  στη Βέροια.

► Μάρτιος 2020: Δυο 35χρονες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο αστυνομικό της Τροχαίας Β.Π. ο οποίος τις πυροβόλησε στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην Κάτω Κηφισιά. Η μία ήταν η εν διαστάσει σύζυγός του, με την οποία είχαν δύο παιδιά ηλικίας 5 και 8 ετών, και η άλλη ήταν μια φίλη της.

► Αύγουστος 2020: Γυναίκα 52 χρόνων, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος την σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο σπίτι τους στην Παναγία Καλαμπάκας όπου ζούσαν με τα τρία παιδιά τους.

► Οκτώβριος 2020: Σβετλάνα-Φωτεινή 43ων και ο 43χρονος Έλληνας σύντροφός της δολοφονήθηκαν με απανωτά χτυπήματα από τον πρώην σύντροφό της, σε εξοχικό σπίτι έξω από το Λουτράκι.

► Οκτώβριος 2020: 37χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 53χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Καλλιθέα, όπου ζούσαν με τις δύο κόρες τους.

► Νοέμβριος 2020: 44χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 44χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στον Πύργο Διρού Μάνης, όπου ζούσαν με τα δύο παιδιά τους.

► Ιανουάριος 2021: μια 54χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές από τον Νορβηγό φίλο της, στα Μέσκλα Χανίων.

► Απρίλιος 2021: Η Κωνσταντίνα Τσάπα που μετά από χρόνια κακοποίησης θα βρει το κουράγιο να εγκαταλείψει τον σύντροφό της, θα το πληρώσει με τη ζωή της. Θα δολοφονηθεί από τον εν διαστάσει σύζυγό της, που μην αντέχοντας την απόρριψη θα εισβάλλει στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και θα σκοτώσει εκείνη και τον αδελφό της.

► Ιούνιος 2021: Μια ακόμη γυναίκα, η Ελένη, θα πέσει νεκρή από τα χέρια του κακοποιητή πρώην συζύγου της, όταν εκείνος θα της στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα και θα την πυροβολήσει εξ επαφής.

► Και… Μάιος 2021 η 20χρονη Κάρολάιν Κράουτς στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μπροστά στα μάτια της 11 μηνών κορούλας της.

137 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από σύντροφο ή συγγενή. Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους. Οι περισσότερες από αυτές πέφτουν νεκρές από τα χέρια των πιο κοντινών τους ανθρώπων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, το 38% των γυναικοκτονιών παγκοσμίως συμβαίνουν από σύντροφο ή σύζυγο.

Αν πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά τον δυτικό κόσμο μάθετε ότι το  2016, 16 κράτη- μέλη της ΕΕ κατέγραψαν συνολικά 788 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή μέλη των οικογενειών τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ένας γυναικοκτόνος να προέβη σε γυναικοκτονία ξαφνικά μια μέρα χωρίς να  είχε ασκήσει ποτέ ξανά βίαιη συμπεριφορά.

Οι γυναίκες που δεν καταγγέλλουν συνήθως εκβιάζονται με απειλές για τη ζωή τους, κατηγορούνται ότι ευθύνονται για την βία που εισπράττουν ενώ αν φτάσουν ποτέ στα αστυνομικά τμήματα, συνήθως τις υποδέχονται αστυνομικοί που αναπαράγουν τα έμφυλα στερεότυπα και τις συμβουλεύουν να ... τα βρει με τον σύντροφο τους.

Αυτή τη στιγμή η γυναικοκτονία δεν αποτελεί ένα νέο αδίκημα, αν και οι γυναικείες οργανώσεις επιμένουν να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα. Υπάρχει το αδίκημα της δολοφονίας από πρόθεση που σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Όμως η ποινή αυτή μπορεί να μειωθεί λόγω ελαφρυντικών περιστάσεων που μπορεί να αναγνωρίσει το δικαστήριο, και συνήθως ο δράστης λαμβάνει μικρότερη ποινή, όπως ομολόγησε εξάλλου και ο κ. Μπαλάσκας. 

Φωτεινή Λαμπρίδη


Πηγή: tvxs.gr