ΠΟΥ: Δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους ο κορονοϊός - Ειδήσεις Pancreta

Tην εκτίμηση ότι όσοι πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του έτους, έχουν μη ρεαλιστικές απόψεις, διατύπωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες επτά ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από την καθοδική πορεία πέντε εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δρ. Τένδρος υπογράμμισε πως εκτός από την Αφρική και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στην Αμερική, την Ευρώπη, της Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη» τόνισε ο ίδιος και διευκρίνισε πως μεταξύ των αιτιών που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων είναι η χαλάρωση του κόσμου, οι μεταλλάξεις αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει λιγότερο προσεκτικοί.

Παράλληλα από τις χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς να μην βασίζονται αποκλειστικά σε αυτούς καθώς είναι πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν άλλα μέτρα. «Εάν οι χώρες βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος» τόνισε και σημείωσε πως τα βασικά μέτρα αποστασιοποίησης, χρήσης μάσκας και πλύσιμο των χεριών παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης»

Ο επικεφαλής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της πανδημίας Μαίκ Ραίαν, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στον κορονοϊό βρίσκεται μεν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι 10 εβδομάδες πριν από την έναρξη των εμβολιασμών ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο ιός τέθηκε υπό έλεγχο. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του ιού και ο ιός έχει τον δικό μας έλεγχο. Και τώρα ο ιός ελέγχεται πάρα πολύ» υπογράμμισε με έμφαση ο ίδιος διευκρινίζοντας πως το σημείο καμπής στην καταπολέμηση του κορονοϊού θα είναι όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα παντού και για όλους

Επιπλέον χαρακτήρισε απλοϊκή την σκέψη πως η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει στο τέλος του 2021 καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί. Εκείνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί τόνισε «είναι η μείωση, ο μηδενισμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι».

«Ο ιός θα επανέλθει αν τον αφήσουμε ειδικά τώρα που έχουμε διαθέσιμα εμβόλια» προειδοποίησε η τεχνική διευθύντρια του Covid19 Μαρία βαν Κερκοβε και ζήτησε από όλους και παρά το γεγονός ότι έχουν κουραστεί να επιμείνουν στην μείωση επαφών ειδικά τώρα που ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο βελτιώνεται κανόνας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το καλοκαίρι.

Όσον αφορά την διανομή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας Covax ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ σημείωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες που άρχισαν να εμβολιάζουν άτομα με δόσεις που παρέχονται από το COVAX, το διεθνές πρόγραμμα παροχής εμβολίων για φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Επέκρινε ωστόσο τις πλούσιες χώρες για τη συσσώρευση δόσεων εμβολίων, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με μικρότερο κίνδυνο στις δικές τους χώρες, αντί να βοηθήσουν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους αλλού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως έως τέλη Μαΐου, θα διατεθούν σε 142 συμμετέχουσες οικονομίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος μέσω της πρωτοβουλίας Covax, 237 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και εξέφρασε την ελπίδα πως σε διάστημα 40 ημερών θα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί του υγιειονομικού προσωπικού και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε όλη την γη.


Πηγή: ertnews.gr