Προειδοποιήσεις για την «Μήδεια» - Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta
Εικόνα από το χιονισμένο Οροπέδιο Λασιθίου
Μάριος Διονέλλησ / ΕΦΣΥΝ
 
Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στην Κρήτη φέρνει η «Μήδεια». Από το βράδυ της Δευτέρας θα ενταθούν τα φαινόμενα στο νησί - Προσοχή εφιστούν οι υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Κρήτης, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Η Δευτέρα και η Τρίτη αναμένεται να είναι οι μέρες κατά τις οποίες η κακοκαιρία θα χτυπήσει το νησί, με τις υπηρεσίες να προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ανοιχτό το Κέντρο Αστέγων

Ανοιχτό θα παραμείνει από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, με απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, 2021 το Κέντρο Αστέγων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ικάρου απέναντι από την ΣΕΑΠ, προκειμένου να προστατευτούν όσοι άστεγοι το επιθυμούν, από τις ακραίες καιρικές καταστάσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν και στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, το Κέντρο λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, απλώς κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι κάθε άστεγος που επιθυμεί να διανυκτερεύσει στο Κέντρο, μπορεί να μεταβεί στον χώρο, χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέρει:

  • Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζομένων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.
  • Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίηση κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – Ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Καλούνται τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συχνή αναμετάδοση των παραπάνω εντολών-οδηγιών καθ' όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
  • Τέλος γνωρίζεται ότι το κεντρικό λιμεναρχείο ηράκλειου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει και μια σειρά οδηγιών αυτοπροστασίας για τους πολίτες όπως η ασφάλιση αντικειμένων τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, η φροντίδα υδρορροών σε κατοικίες, αλλά και η αποφυγή μετακινήσεων σε χείμαρρους και ρέματα, αλλά και η κατοχή αντιολισθητικών αλυσίδων, σε περίπτωση που βρεθούν σε ορεινές περιοχές, που θα υπάρξει χιονόπτωση.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: efsyn.gr