Το βασικό σενάριο για γυμνάσια, λύκεια και αγορά - Ειδήσεις Pancreta

Στο «κόκκινο» βάζουν όλη την Αττική οι λοιμωξιολόγοι. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για τα σχολεία, την επιστροφή της αγοράς στο click away και το μήνυμα Μητσοτάκη. Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν πανελλαδικά και ποια στις κόκκινες ζώνες.

Σήμερα θα οριστικοποιήσουν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας την τελική εισήγησή τους προς την κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι ενδείξεις που προέκυψαν και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων δεν είναι ενθαρρυντικές. Το επιδημιολογικό φορτίο για την Αττική δείχνει να επιβαρύνεται και πάλι και η πρόθεση των επιστημόνων είναι να χρωματίσουν κόκκινο όλο το νομό, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δραστηριότητες και την οικονομία.

Η απάντηση μπροστά σε ένα ενδεχόμενο επιδείνωσης -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου-  θα είναι δυναμική. «Ανοίγουν δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν και περιορίζονται όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε νέους περιορισμούς από τη στιγμή που το συνιστούν οι ειδικοί.

Πολλά σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι από την προσεχή Δευτέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραταθούν τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα σε όλη τη χώρα, ενώ το προγραμματισμένο σε τρεις μέρες άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων δείχνει να μετατίθεται για αργότερα για την Αττική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές.

Η πιθανότερη εκδοχή θέλει τα γυμνάσια και τα λύκεια να μην λειτουργούν δια ζώσης στις προβληματικές περιοχές, όμως ενδεχομένως να λειτουργήσουν σε αυτές που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αντίθετα κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν παντού Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται στην Αττική και η εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00, μέτρο που ισχύει σήμερα για τις «κόκκινες» περιοχές ανά τη χώρα.

Οριζόντια μέτρα

Και αν τα σχολεία εξαρτώνται εν πολλοίς από την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία βρίσκονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με το λιανεμπόριο. Και αυτό διότι, εφόσον επαληθευθούν οι σχετικές πληροφορίες, η αύξηση των κρουσμάτων μάλλον θα οδηγήσει στην επιστροφή στο click away οριζόντια σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση του προγραμματισμένου ραντεβού για ένδυση και υπόδηση εντός του καταστήματος (click in shop), με το θέμα να παραμένει ακόμα ανοιχτό. Πάντως, η όποια απόφαση για τα καταστήματα, θα είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα και όχι αποσπασματικά ανά περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, με σαφές το στίγμα των προθέσεων για το επόμενο διάστημα.

Άγνωστο είναι προς ώρας αν η Αττική θα ακολουθήσει τις άλλες κόκκινες περιοχές και όσον αφορά το ωράριο, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα ή θα παραμείνει η 9η βραδινή, όπως συμβαίνει σήμερα. Και αυτό θα ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρίαση της… ολομέλειας των επιστημόνων.

Την ίδια στιγμή πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να συγκρίνουν την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες άλλες. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, όπως λένε, βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους όταν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη.  Παραπέμπουν δε στους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), όπου η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές (Ήπειρος, νησιά Ιονίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Η εικόνα αυτή, λένε από την άλλη, «μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα».

Φίλιππος Πανταζής


Πηγή: euro2day.gr