Ανοικτό σενάριο η ανατροπή της απόφασης για γυμνάσια-λύκεια - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για την αυξητική τάση στα κρούσματα. Ο Χαράλαμπος Γώγος προειδοποιεί ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, στην κατάσταση που είμαστε.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στα 843, αν και όπως επισημαίνουν, πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε βάθος 5-7 ημερών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια, επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί, θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα. 

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.  Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων, τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. 

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μία και μόνο ημέρα. 

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία, ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου. 

Ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για Γυμνάσια-Λύκεια

Το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα, επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Τόνισε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη «αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε».

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων καθώς όπως είπε, «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει».


Πηγή: euro2day.gr