Κορονοϊός: Άνοιγμα σχολείων με επιφυλάξεις - Ειδήσεις Pancreta
Αν και οι επιστήμονες σημειώνουν πως το άνοιγμα των σχολείων δεν θα συμβάλει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, δεν κρύβουν την ανησυχία τους λόγω της αύξησης της κινητικότητας.
 

Η μέχρι στιγμής διατήρηση των κρουσμάτων σε επίπεδα που φανερώνουν την ήπια αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού πανελλαδικά, έδωσε το περιθώριο για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων. Την ίδια στιγμή, το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας όπου θα αποτυπωθεί και η πορεία της επιδημίας κατά την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Εάν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά τότε το άνοιγμα των σχολείων θα επιτείνει, λόγω της κινητικότητας που θα προκληθεί, την ανοδική πορεία της επιδημίας και τότε η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 445 νέα κρούσματα, με τα 4 στα 10 να εντοπίζονται στην Περιφέρεια της Αττικής η οποία και ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές. Η άνοδος στην Αττική αποδίδεται κυρίως στην μη τήρηση των μέτρων κατά τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, ακόμη και πάνω από 10.000. Ο συνδυασμός κινητικότητα λόγω σχολείων και αύξηση κρουσμάτων λόγω εορτών, θα σημάνει ηχηρό καμπανάκι για αυστηρoποίηση εκ νέου του lockdown.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό την Παρασκευή (8/1): "εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί η Πολιτική Προστασία, έδειξαν ότι ακόμη και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά κατά το μήνα Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά η οποία μάλιστα ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας".

Μάλιστα και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του lockdown η εικόνα μετάδοσης τους στα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δεν διαφοροποιήθηκε αισθητά σε σχέση με πριν καθώς έτσι κι αλλιώς η μετάδοση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

 

Πάντως η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και πως καθημερινά επαναξιολογείται η κατάσταση. Ειδικότερα σημείωσε πως "πιστεύουμε ότι ειδικά για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου δεν είναι καθόλου σημαντική και για αυτό τον λόγο εισηγηθήκαμε την οριζόντια λειτουργία όλων των σχολείων ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές. Όπως έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές εδώ είμαστε, μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς, τα παρατηρούμε και στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική έξαρση, ένα τρίτο κύμα σαν κι αυτό που βλέπουμε στην Γερμανία ή στην Αγγλία, εδώ είμαστε να αλλάξουμε, να τροποποιήσουμε τις εισηγήσεις με γνώμονα την Δημόσια Υγεία".

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική θέση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος αναφέρει ότι "Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η Τηλεεκπαίδευση".

Γιώργος Σακκάς


Πηγή: news247.gr